Löpningen fortsätter hela livet

Efter målgång i Berlin maraton känns det helt okej med en alkoholfri öl.

Det började med en tanke för fjorton år sedan. Tanken på att bli en maratonlöpare. För mig handlade det inte om att springa ett lopp. Det handlade om vem jag är. Att låta maraton bli en del av min identitet.

Jag vet inte hur länge jag kommer att springa dessa 42,2 kilometer men jag vet vad som är grejen. I första hand är det hälsa. Precis som för de flesta som tränar något. 
Men hela fundamentet, hela idén med maraton bygger på att man dessutom utvecklar uthållighet.

Uthållighet i att hålla fast vid idén, vid den nya identiteten som utvecklas, vid faktumet att träning inte har något slut, att den pågår resten av livet och ju bättre jag tränar, desto längre bort flyttar jag gränsen för hur länge jag orkar hålla på.

Jag är nu 57 år. Jag har inga problem med att se mig själv som maratonlöpare vid 60, 70 eller kanske rentav 80 års ålder. Kanske är det ofta därför jag söker förebilder i dessa åldersgrupper. Det är viktigt att se framåt, och att se framåt på ett positivt sätt.

Löparexperten Christer Wernhult skrev en artikel om träning i åldrarna över 50 år. Det är skillnad mot när man är en ung idrottare.
I unga år är det bra att träna allsidigt och bygga en bra bas innan man specialiserar sig på en gren. Därefter kan man satsa, till exempel på en speciell distans och nå framgångar där.

De flesta av oss som är ute och joggar på fritiden är vanliga motionärer och vi blir så småningom medelålders eller äldre.
Christer Wernhult tycker inte att vi ska sluta träna hårt, men poängterar att återhämtningen kan ta längre tid. När vi passerat den intensiva tiden med småbarn och kan vi lägga mer fokus på träning.

Han framför att det återigen blir viktigt att träna allsidigt. Inte minst därför att styrketräningen blir ett allt viktigare inslag för att behålla muskelstyrkan så länge som möjligt. Dessutom är det mycket som tyder på att styrketräning är effektivare än uthållighetsträning när det gäller att motverka ansamlingen av kroppsfett, som är vanligt med stigande ålder.

Att samla många kilometrar genom löpning i ett medelhögt tempo ger klart sämre utdelning än att variera träningen genom att mixa lång, långsam löpning med något intensivt tempopass per vecka och sedan spetsa det hela med kompletterande träning, skriver han.

Det stämmer helt överens med mina erfarenheter. Jag rekommenderar alla som tränat länge att pröva nya områden för att utveckla och stärka löpningen. Det gör dessutom träningen både roligare och mer utmanande.

Lämna ett svar