Norafjärden runt gör efterlängtad comeback

Cykelloppet Norafjärden Runt kommer tillbaka efter två års uppehåll på grund av pandemin och det är efterlängtat.

Det är en familjefest! Jag tycker att det är jättekul, säger Rasmus Ödling, Norabygdens IK, som arrangerar motionsloppet tillsammans med Lövviks BIF.

Han hoppas på fint väder, mycket folk och att alla ska ha roligt.

Rasmus Ödling och dottern Julia är två av många som fram emot 9 juli, då cykelloppet Norafjärden Runt äger rum.

Vi möts vid Noraparken, där starten ska gå och Rasmus dyker upp med dottern Julia. 

– Man behöver inte vara bra på att cykla. Det är ingen tidtagning. Men det är ett utmanande lopp med många backar, säger Rasmus.

Norafjärden Runt startar i Torrom och går mot Östanö, Ramsta och runt fjärden via Lövvik, Nyadal, Nordvik och tillbaka till Noraparken, en sträcka på runt 35 kilometer.

– Sedan har vi barnslingan på fem kilometer, som viker av direkt efter bron, och runt Rossvik och kommer ut vid gamla Strömsborg och tillbaka hit. Den har också en vattenkontroll, säger Rasmus.

Tuffa backar

Dottern Julia har väntat länge på att loppet ska bli av efter två års uppehåll på grund av pandemin.

– Jag kan cykla uppför hela backen, men sedan blir det jättebrant och då går jag, säger Julia som berättar att hon också fick pris när hon var med förra gången, som femåring.

Den som har provat att cykla i backarna i Höga Kusten vet att man står inför en utmaning men samtidigt kan man ta det lugnt och börja med att fika.

– Både eliten och motionärerna tycker att det här är en kul grej. Eliten klarar rundan på 45 minuter. Själv har jag klarat den på en timme och 35 minuter, säger Rasmus.

Fikastopp

Utöver fika vid starten finns ett fikastopp med saft, kaffe och macka vid Lövviks Folkets hus. Runt banan finns också vattenkontroller på utvalda ställen.

9 juli är datumet och anmälan sker på plats från klockan nio. Starten är inte gemensam, utan går allt eftersom mellan 10 och 11.

Arrangemanget är ett heldagsevent med fikaförsäljning, marknad och loppis under dagen. Dessutom blir det uppträdande på scenen. Sanna Norberg och Catharina Hultman Eurenius kommer att uppträda under dagen med sitt band, Granna Grannar. Den populäre idrottprofilen Stefan ”Åsse” Åsander kommer att vara speaker.

Rasmus berättar att det stora loppet brukar locka ungefär 200–250 startande och det lilla ungefär 50 barn.

Många priser

– Alla som kommer i mål får pris. Vi lottar ut ett förstapris på 5 000 kronor på startnumret. Sedan har vi samlat ihop priser från lokala företagare och föreningar. Ica Strömmen, Höga Kustenhotellet och Noramacken är med och sponsrar. Vi brukar ha ett fint prisbord.

Ett arrangemang av det här slaget kan vara väderberoende.

– Fast inte så mycket som man tror. Peppar, peppar så har vi haft bra väder de senaste åren.

Bara att cykla

Rasmus pekar på att en fördel med arrangemanget är att det är en så enkel grej, bara att cykla.

– Arrangörsmässigt är utmaningen att få fart i logistiken så det inte blir för långa köer om det dyker upp många deltagare på en gång. Det är vi beredda på med nya rutiner.

Sedan gäller det också att få tag i tillräckligt med hjälpande händer och arrangören har ett bra gäng som brukar ställa upp.

Utöver att alla får pris kan deltagarna känna tillfredsställelse att ha genomfört ett bra träningspass.

Läs Framtid Nora 2022 som e-tidning:

https://indd.adobe.com/view/fe6d91cb-9607-40da-9c63-10b809086c92

Tidigare nummer av Framtid Nora:

Läs Framtid Nora 2021 här!

Läs Framtid Nora 2020 här!

Lämna ett svar