Triathlon på Hemsön är både utmanande och familjär

I 22 graders sommarvärme och en lätt fläktande vind från havet avgjordes Hemsö triathlon lördagen 20 juli. Tävlingen är en kontrast till alla gigantiska arrangemang med trängsel och stress. Här är det lugnt och familjärt, ett bra tillfälle för den som vill prova på —även om banan är tuff.

Deltagare som anländer via färjan med bil till Hemsö IF:s triathlontävling kan sannolikt bli anvisad en parkeringsplats av Göran Lundgren, ordförande i Prästhushamns hamnförening.

Göran Lundgren är ordförande i Prästhushamns hamnförening.

Han är glad att det anordnas tävlingar på Hemsön.

— Det är jättetrevligt med triathlon, jag saknade det förra året, säger han sedan han uppmärksammat bilister på några stenar vid parkeringen, en plats där ställningar med gamla störar vittnar om ett tidigare fiskesamhälle.

Hemsön har ett fantastiskt läge, där Ångermanälven möter havet. Närheten till världsarvet Höga Kusten innebär också att det är en ö med kuperat landskap. Som kuriosa kan nämnas att det är Sveriges 24:e största ö.

Simone Johansson var en av de frivilliga som såg till att både tävlande och åskådare fick fika.

Göran Lundgren betonar att Hemsö IF är en aktiv och duktig klubb.

— Från hamnföreningen ställer vi upp med säkerhetsbåtar. Hela hamnföreningen tycker att det här är kul, det kan jag säga som ordförande, säger han och vinkar in en till bil.

Tord Lindh tar emot anmälningar till dagens tävlingar.

Det är uppenbart att tävlingen engagerar alla och man får genast en känsla av att alla är med i Hemsö IF. Det är nu sjunde året den arrangeras och speaker Tord Lindh tar emot anmälningar.

— Jag har varit speaker på tävlingar sedan 1978. Då var det första gången och det var på en skidtävling, berättar han.

Hemsö IF ordnar flera lopp under dagen. Först ut är barnloppet, där det börjar med plask i vattnet under sex minuter, sedan samling och cykling valfri sträcka upp till fyra kilometer, innan det blir en avslutande jogg upp till en kilometer. Givetvis får alla deltagare medaljer.

Tommie Sjödin förklarar för pojkarna på startlinjen hur cykelmomentet fungerar. Alla ska känna sig trygga.

Tommie Sjödin håller i barntävlingen, som är ny för året, och förklarar för deltagarna att det gäller att vara försiktig under cyklingen och att det kan komma bilar.

— Och så väntar vi här på området tills alla kommit tillbaka, säger han.

Cyklarna hänger på ett järnrör i växlingsområdet.

Efter barntävlingen håller Mats Näsholm i ett så kallat preracemöte. Han går igenom säkerhetsrutinerna och bansträckningen.

— Jag kommer själv att vara med på stafetten. Den går parallelt med sprinten, avslöjar han.

Utöver dessa tävlingar finns en prova på-triathlon med halverade sträckor och flera personer finns med på anmälningslistan. Starten är gemensam.

—Det är 17 grader i vattnet just nu, men det är stigande.

Det var med viss vånda deltagarna klev ner i vattnet, men när tävlingen väl drar igång är de 17 personerna med på noterna.

Tävlingen rullar sedan på med alla moment som finns i triathlon. Efter simningen tar sig deltagarna upp till växlingsområdet, drar av sig våtdräkten och byter till cykel. Sträckorna för dagen är 750 meter simning, 20 kilometer cykling och 5 km löpning.

Domare Dennis Sjödin och tävlingsledare Monica Bystedt trivdes under tävlingsdagen.

Dennis Sjödin blev engagerad i sporten genom sonen Tommie och är en av halvdussinet i klubben som utbildat sig till domare. Sporten lider av domarbrist.

— Här är det inga problem att vara domare. Värre är det på stora tävlingar med många i motionsklasserna, säger han och berättar om fjolårets Stockholm Triathlon, där förberedelserna var i full gång redan klockan sex på morgonen.

— Då spöregnade det, minns Dennis Sjödin.

Publiken står, ligger eller sitter i solen intill växlingsområdet när tävlingen startar. Här finns möjligheter att fika och äta korv, medan man hejar fram deltagarna. Det är familjärt, nära, och stämningen är soligt glad och lugn. Alla som tävlar blir påhejade.

Hemmaklubbens deltagare vinner sprinten både på herr- och damsidan.

Ewa Sondell vann damsprinten.

Tommie Sjödin, som också är med i arrangörsstaben, passar på att tacka alla som varit med och gjort tävlingen möjlig.

— Vi har tur som har bra klubbmedlemmar och även släkt och vänner som ställer upp och hjälper till. Utan den fantastiska publiken och deltagarna som kommer tillbaka, hade det inte varit värt att göra det här, säger han och tillägger att de haft tur med vädret varje år.

Han hoppas att fler ska upptäcka rörelseglädje och den fina natur som finns i omgivningarna.

— Jag hoppas och tror att det blir en tävling även nästa år, avslutar Tommie Sjödin.

Resultaten:

Sprint Herrar: 1) Tommie Sjödin, 1.09.02 2) Mårten Prezent, 1.12.11 3) Remo Karlström, 1.14.33 4) Johan Ekbäck, 1.18.28 5) Matias Godin, 1.20.04 6) Torbjörn Westerlund, 1.25.38 7) Erik Andersson, 1.26.

Sprint Damer: 1) Eva Sondell, 1.25.01 2) Elisabeth Egnell 1.28.20 3) Amanda Olsson Myrvik 1.35.29 4) Veronica Öqvist 1.36.28 5) Anna Maria Johansson 1.58.05.

Prova på-triathlon: 1) Lena Dahlberg 52.09, 2) Viktoria Hallberg 53.51, 3) Linn Holmberg 59.33.

Stafett: 1)Team MPV 1.15.40 (Mats Näsholm, Peter Sundqvist och Veronica Sundqvist).

Barn: Noah Eriksson, Ellliot Ström och Oskar Falk.

Distanserna för sprint var 750 meter simning, 20 kilometer cykling och 5 kilometer löpning. Prova på-distansen var ungefär halva distansen på alla sträckor.

Kolla också: 40 bilder från triathlon på Hemsön — känner du igen någon?

Se också: Lördagsträningen med Hemsö Triathlon är värd en film!

Läs gärna: Sala levererade för 15:e gången då 450 deltog

Kolla gärna även: Simning, löpning och cykling — fem höjdpunkter från träningsåret 2018

Lämna ett svar