Härnösands Lärcentrum ökar farten i höst — lärare utbildas på hemmaplan

Lärcentrum i Härnösand invigdes i mars i år. Och lärarstudenterna har kommit tillbaka. Här studerar de bland annat till grundskolelärare i naturorienterande ämnen och teknik.

Verksamhetsutvecklarna Annika Lill och Gun-Britt Marklund vill gärna ha fler utbildningar till Lärcentrum i Härnösand.

— Det är vårt första uppdrag som utbildningsnod gentemot Mittuniversitetet, berättar verksamhetsutvecklare Annika Lill, med stolthet i rösten.

Det är en klass blivande grundskolelärare (årskurs 4—6), som har en lite speciell lärarutbildning.

— Man arbetar halvtid samtidigt som man pluggar till lärare och har lön under tiden, förklarar Annika Lill.

Dessutom startar en utbildning till lärarassistent nästa vecka.

Härnösand hade en 170-årig tradition med utbildning av lärare, tills Mittuniversitetets campus lades ner för tre år sedan, och nu är alltså lärarutbildningen tillbaka, på distans.

Gun-Britt Marklund och Annika Lill hoppas att man snart ska kunna studera vid Lärcentrum även kvällstid.

— Vi vill att det ska komma fler utbildningar. Vi vill ha fullt med aktiviteter och det ska vara liv och rörelse. Man ska känna att man får inspiration och energi när man kommer hit, säger Gun-Britt Marklund, Annika Lills arbetskamrat. Hon är verksamhetsstrateg på Lärcentrum och vid Yrkeshögskolan. 

Tanken är att vi ska underlätta för studenterna och ge dem bättre förutsättningar att klara sina studier

Distansutbildningarna ligger helt i linje med Lärcentrums mål.

— Vi vill ge möjlighet till högre studier på orten och ge distansstuderande en chans att komma hemifrån till en bra studiemiljö, beskriver Annika Lill.

— Vissa pluggar långt härifrån, som i Gävle eller Umeå. Då möjliggör vi att de sparar sina resor genom att de kan göra tentor här. Vi har också studievägledare på plats som hjälper att guida elever, förklarar hon.

Annika Lill är verksamhetsutvecklare vid Lärcentrum i Härnösand.

Lärcentrum i Härnösand kommer från medborgarnas behov, enligt Gun-Britt Marklund.

— När Mittuniversitetet lades ner i Härnösand började kommunens medborgare att tycka till om olika framtidsfrågor, bland annat om utbildning, företagandet, byggandet och sådant, beskriver hon.

Medborgardialogerna ledde till att en tillväxtstrategi växte fram och Lärcentrum har en given plats för att Härnösand ska nå sina mål, att vara en attraktiv kommun.

— Tanken är att jobba med kompetensförsörjningen på sikt, både lokalt och regionalt. Att vi ska underlätta för vår medborgare att kunna studera på högre utbildningar utan att behöva flytta. Vi vill behålla våra invånare och bli attraktivare så fler flyttar hit och stannar, förklarar Annika Lill.

Gun-Britt Marklund är lyhörd och vill gärna att företag som behöver kompetenshöja sin personal hör av sig.

Vad är då ett lärcentrum?

— Man brukar prata om motor, mäklare, mötesplats. Det ska vara en motor för utveckling både regionalt och lokalt. Vi ska vara mäklare av utbildningar och mötesplats för studerande och andra grupper som kan vilja använda Lärcentrum, säger Annika Lill.

Lärcentrum riktar sig främst till de som studerar på eftergymnasial nivå, som yrkeshögskola, högskola och universitet. Det handlar om distansstudenter som kommer för att nyttja studieplatserna. 

Här finns gott om möjligheter för grupper: med grupprum och klassrum, men även olika bås för enskilda studier. Behöver man en dator och/eller skärm, så finns det resurser.

— Tanken är att vi ska underlätta för studenterna och ge dem bättre förutsättningar att klara sina studier, säger Annika Lill.

Det största klassrummet rymmer minst 32 elever och har fem bildskärmar. Gun-Britt Marklund och Annika Lill hoppas att fler utbildningar ska använda lokalen.

Men det kommer också komvuxstuderande och gymnasieelever till Lärcentrum.

— Alla är välkomna. Vi har till och med haft elever från grundskolan som suttit här och pluggat. De tycker att det är en fin miljö att komma till, tillägger Annika Lill.

Vi sitter i två av sofforna på tredje våningen i det stora, öppna landskap som Sambiblioteket erbjuder. Det är många studerande på plats och grupprummen tycks särskilt populära.

— Det är bokat i alla rum just nu, säger Annika Lill och tittar mot ett rum som döpts till Kreativitet.

Namnen på grupprummen kom från en tävling, där de andra vinnarna var Kunskap och Vision.

Vi kan visa de tilltänkta universiteten att vi är redo.

Här kan studenter koppla upp sig mot skola, lektioner och föreläsningar, som olika universitet och högskolor sänder. Omvänt fungerar också. Nästa vecka ska en lärare sända sin lektion från Härnösand till övriga studieorter.

Lärcentrum har i år fått ett statsbidrag på 980 000 kronor från Skolverket för att utveckla verksamheten.

— När vi fick bidraget kunde vi rusta upp väldigt mycket tekniskt och ännu mer möjliggöra distansutbildningar. Fler datorer har flyttats ut på plan tre. Fler möbler ska komma och ännu mer inventarier, beskriver Annika Lill.

Gun-Britt Marklund understryker betydelsen av satsningarna:

— Vi kan visa de universitet och högskolor att vi är redo. Vi har Active Learning Clasroom som många universitet använder sig av. Vi tycker att det är otroligt spännande.

Ett tydligt mål är att distansstudenterna ska ha det minst lika bra som om de vore på universitetet eller högskolan.

Vilka är de största utmaningarna framöver?

— Det är att få hit utbildningar, så att man kan välja Härnösand som studieort, säger Gun-Britt Marklund.

Man hoppas också att snart kunna erbjuda studenter att använda lokaler och utrustning på kvällstid.

Mer om Lärcentrum i Härnösand hittar du på kommunens hemida.

Lärcentrum har också en aktiv Facebooksida.

Lämna ett svar