Dansklubb bjuder upp fler att prova dansen med mycket känsla — Tango!

Efter fox och bugg på dansmaran i Härnösand kommer — tango? Möjligheten finns nu i februari, då stadens flitiga tangoklubb ordnar introduktionskurs för nybörjare.

Rolf Andersson leder den kommande kursen där nybörjare kan lära sig mer om tango.

Kursen vänder sig till de som prova på tango. Klubben har tidigare haft en prova-på en timme, men det här totalt sex timmars kurs, delat på två tillfällen med tre timmar vardera.

Hur mycket hinner man lära sig på den tiden?

— Man kan lära sig en liten repertoar, så man kan komma på våra praktikor, säger Rolf Andersson, som är dansinstruktör och leder kurstillfällena.

Praktikor är träningstillfällen i tango. Där blir nybörjarna väl omhändertagna av mer erfarna dansare som vill lära ut tango.

— Under introduktionskvällarna får man lära sig ett antal figurer, hur du startar, stoppar och gör viktbyten. Du får grunderna för att våga komma på praktikan. Där hjälper vi varandra att välja ut och prova turer, berättar Rolf Andersson.

Han tillägger att man med den här grunden hjälpligt klarar att dansa socialt.

— Men man vill ha mer. Man vill lära sig nya figurer och förkovra sig.

Rolf Andersson och Britt-Mari Palm är erfarna tangodansare, men de konstaterar också att det alltid finns mer att lära sig.

Tango Nuestro Härnösand är en dansklubb som stadig har runt 50 medlemmar, varav ett 20-tal aktiva. Det finns utrymme att växa och de vill gärna se att fler upptäcker tjusningen med tangon.

Den argentinska tangon skiljer sig från dansmarans vanliga bugg och foxtrot, eftersom den går att dansa överallt i världen.

— Jag har provat i Frankrike en gång och i Italen och det fungerade bra, säger Rolf Andersson.

Han har dansat tango i 15 år och säger att man aldrig blir fullärd.

— När jag började sa man att det tar tio år att lära sig, men jag tycker inte inte att jag kommit så långt när man tittar på de professionella lärarpar som vi anlitar. Dit har man många år.

Läs också: Lindy hopledare sprider dansglädje i Härnösand

Rolf Andersson säger att det finns ett intresse för nybörjarkurser och att den här introduktionen kan ses som en kurs inför den kommande nybörjarstarten i september.

Tangoklubben har goda förutsättningar i en väl anpassad lokal med kök och gott om sittplatser. Den är målad i varma röda och gröna färger, är rikt utsmyckad och kan förstås erbjuda ett stort och bra dansgolv.

— Vi får ha den till det vi behöver, två kvällar i veckan, torsdagar och söndagar. Dessutom har vi våra festivaler här, minst en större per år, säger Rolf Andersson.

På torsdagar och söndagskvällar är det träning, utom sista söndagen i månaden, då det är milonga. Milonga är detsamma som danskväll och då kommer det ofta besökare från andra orter.

Vad tycker kursledaren är roligast med tango?

— Det är en improvisationsdans med mycket känsla. Det kan vara svårt att förklara, men det är en mycket trevlig dans, säger Rolf Andersson.

16:e och 23:e februari är det introduktionskurs i tango. Ordförande Britt-Mari Palm hoppas att det kommer många intresserade.

Lämna ett svar