Massor att upptäcka på en smakresa i Norabygden

Norabygden har mycket att erbjuda besökare. Här finns inte bara gott om vandringsleder, en fantastisk kust, vackra utsikter och fina rastplatser.  Här kan man också ge sig ut på en smakresa.  Den kan förslagsvis börja vid Höga Kustenbron.

Redan i starten finns två hotell med gott om plats för gäster och två vassa restauranger. Hotell Höga Kusten med Björkudden är Norabygdens största anläggningar inom besöksnäringen.

Hotell Höga Kusten har en bra restaurang och utsikt över Ångermanälven och havet.

Hotell Höga Kusten byggdes tre år innan bron öppnades, 1994, och besöks av flera hundratusen personer varje år.

Här finns både möjligheten att bo bekvämt, äta frukost, lunch och middag samt fika. Det finns också generöst med parkeringar, en rejäl lekplats för barnen, souvenirbutik, serviceanläggning med mera. Kort sagt, ett bekvämt ställe att starta sin Höga Kustenupplevelse på.

På Björkudden kan man både bo och äta.

Björkudden, som också är hotell med restaurang, har äldre anor. Huvudbyggnaden uppfördes 1892 som skolbyggnad och kallades då för Skoludden, en historia man kan läsa mer om på hotellets hemsida. Båda hotellen ägs av Mats Löfroth och avståndet mellan dem uppskattas till två kilometer.

Från brons norra fäste går också starten på Höga Kustenleden. För de som önskar en kortare utmaning finns numera även Lilla Höga-
kustenleden vid hotellet.

Lövvik nästa stopp

Om man fortsätter norrut och viker av på turistvägen mot Lövvik dröjer det inte länge innan man kommer fram till Lövviks Restaurang & Café, som har säsongsöppet. Köket öppnar helgen efter midsommar och drivs som tidigare av Ullångers Hotell. Här finns en hel del god mat på menyn och en fin utsikt mot havet.

Restaurangen i Lövvik erbjuder en fantastisk utsikt.

I gästhamnen finns möjlighet att övernatta i en stuga. Rum kan bokas i förväg på boka.se  Stugan är särskilt populär bland vandrare på Höga Kustenleden som finns alldeles i närheten.

Åker man vidare från Lövvik kommer man efter en kort resa till Hörsångs Camping där den nya ägaren, Christina Fox, kommer att erbjuda gott fika.

Mandelkubb och wienerbröd

Anläggningen är i början av en nystart och man kan läsa mer om planerna på sidan 16. Christina Fox har drivit café i Hälla, Västerbotten, under många år och är känd för sitt goda fika. 

Christina Fox driver campingen och serveringen i Hörsång.

– Min mandelkubb är väldigt omtalad från Umeå till Östersund, liksom mitt wienerbröd. Men det beror lite på vad man tycker om och en kund sa just att dina bullar är de godaste jag vet, säger Christina Fox.

Hon hoppas att bageriet ska vara klart i början av juli.

– Då blir det allt från tekakor, toscakakor, mazariner, biskvier och chokladbollar till veganpajer.

Östanö skafferi drivs av Anneli Öhman och har rabarberpajer som en specialitet.

Väljer man sedan att fotsätta på vägen mot Torrom, kommer man till Östanö skafferi. Vid Östanö Skafferi finns Rabarbercaféet med olika varianter på rabarberpajer som specialitet. Här finns också bullar, rulltårta, pannacotta och matiga smörgåsar. Fikat kan med fördel avnjutas i trädgården.

Rabarberpajer

– Jag ser fram emot sommaren. Det kommer säkert mycket folk och det ska bli jättekul, säger Anneli Öhman, som äger och driver caféet.

Caféet är öppet från 1 juli till 8 augusti, onsdag till söndag.

Det finns också en butik med rabarbertema och en hel del annat. Allt som produceras av ägaren Anneli Öhman är ekologiskt odlat och nytt för i år är att alla olika konserver, juicer och safter med mera finns i en separat byggnad för att erbjuda en bättre logistik för kunden. En annan nyhet är att det finns kaniner och getter på gården under sommaren, något som lär bli populärt hos barnen.

Östanö Skafferi har fått pris av Eldrimner, ett resurscentrum som arrangerar SM för mathantverkare. Senaste året kammade rabarber- och krusbärsmarmeladen hem ett guld i kategorin klassisk marmelad. Motiveringen var ”Ett mathantverk i världsklass av svenska traditionella råvaror i harmoni, med intensiva smaker av krusbär och rabarber.”

Leif och Asta Boman driver Bomanska Museet..

Sommaröppet museum

En liten bit från Östanö Skafferi ligger Bomanska museet.

Museet har öppet fem veckor i sommar. Det drivs av paret Leif och Asta Boman, med hjälp av dottern Helen.

Verksamheten öppnar på lördagen efter midsommar och har sedan öppet under fem veckor till första fredagen i augusti. Det är ett populärt stopp för familjer och bjuder på massor av nostalgi.

– Mina föräldrar köpte butiken 1936 och drev då en lanthandel med fullt sortiment fram till 1979, berättar Leif Boman.

Han påminner om att det hänt kolossalt mycket i handeln sedan 1950-talet och mycket finns bevarat i byggnaden.

I början möts man av butiksdelen och vill man se mer går man uppför trappan till museet. Där möts man först av textila rummet, sedan barnrummet, hallen med planscher från butiken förr och sedan ett sällskapsrum med spel liksom jungfrukammare. Alla rum är rika på föremål från olika decennier från 1930-talet och framåt.

– Det här är tillverkat i Nyland, säger Leif Boman och knackar på butiksinredningen med mängder av lådor. Det är i ek och det såldes väldigt mycket i lösvikt.

Än i dag kan man få sitt kaffe malet i kaffekvarnen till olika grader vid köpmandisken, som också har en en rejäl gammal våg.

– Ett museum är som en skola. Om du får en sak i handen som någon använt tidigare och får höra historien om den så blir det mycket mer levande och intressant, poängterar Leif.

Åker man sedan vidare mot Torrom kan man stanna till vid Honungsbutiken och, sommartid Honungscaféet. 

Lemoncurd baserad på honung

Det drivs av Birgitta Edholm som har hjälp i kassan av dottern Cecilia under sommaren.

På Birgitta Edholms Honungscafé används honung i bakverken.

Honungscaféet är öppet för sjätte året i rad och kommer att stå öppet dagtid under lördagar och söndagar från och med 27 juni.

Birgitta, som är biodlare i grunden, använder honung i så stor utsträckning som möjligt i caféets alla frestelser.

– Allt jag bakar har honung i sig. Populärast är nog citronmarängpajen. Där är lemoncurden helt baserad på honung, avslöjar Birgitta.

Caféegästerna kan vara både ute i den fina trädgården, samt inomhus. 

Nytt för i år är att man kan sitta och fika i ett blommande pelargonhus. 

Birgitta har lagt ner mycket arbete på trädgården och säljer även en del växter. Det är värt att titta sig omkring i trädgården som är lite större än vad man anar när man svänger in från vägen.

Går man en tur upptäcker man också hönshuset, där hönor och en tupp av gammal lantras går omkring i vackra fjäderdräkter.

Risken att bli stungen av ett bi är i princip obefintlig. Av alla tusentals som besökt caféet har bara en gäst råkat ut för ett bett, men hon kunde ändå lämna caféet glad och nöjd efter att blivit bjuden på gratisfika.

Lina Bergström driver trädgårdscafét på Nordvik.

Trädgårdscafé på Nordvik

Precis innan man kommer till E4 kan man svänga av till Nordviks Trädgårdscafé, som är nytt för i år. Det drivs av Lina Bergström, som har lång erfarenhet inom restaurangbranschen. Trädgårdscaféet är inhyst i en stor växthusbyggnad och omgiven av Nordviks stora anläggning med djur, hagar, havsvik och massor av grönytor.

Text och foto:

Bo Wikman

Läs Framtid Nora 2021 på nätet!

https://indd.adobe.com/view/1fdd0572-4346-4165-bf86-79fd3a468cdf

Lämna ett svar