Dikter blir musik för Erik och trion

– Det är att spela musik som är grejen. I grunden är det ett intresse som vuxit och blivit ett deltidsjobb, berättar Erik Eurenius.

Erik Eurenius samt Klas och Jesper Norberg utgör Noratrion, som dyker upp i många sammanhang.

Eriks huvudinstrument är bas, men han spelar också flera andra instrument.

Det är en kreativ trio som har många projekt på gång, inte minst när det gäller att tonsätta dikter.

– Vi gör egna tonsättningar på dikter och texter som vi dels letat reda på själva och som delvis hittats av andra häromkring, säger Erik Eurenius.

Inriktningen är visor med folkmusiktoner och inslag av jazz.

Från Nora

Han berättar att de till en början försökte hålla sig till till dikter och texter enbart från Nora. 

– Sedan gjorde vi en till skiva och då hade vi hela Ångermanland som område. Det gjorde vi sedan en till skiva på, säger Erik.

Det har för tillfället nya projekt som de jobbat med under våren.

– Just nu håller vi på och tonsätter dikter av Birger Norman, som var född på Svanö. Det är nytt på ett sätt för oss, eftersom han är mer erkänd som poet.

Tidigare gav trion ut mer material med dikter som skrivits hemma på kammaren och blivit undanlagda, utan tanke på att de skulle framföras.

Tanken är att Birger Normanlåtarna snart ska spelas in och de kommer att fortsätta repetitionerna under sommaren för att slutföra projektet.

Spelning i kyrkan

Eriks huvudinstrument är bas men han hanterar också flera andra instrument.

Vill man höra Noratrion live så kommer de att ha en spelning  i Gudmundrå kyrka under Musik i sommarkväll och på Nora Hembygdsgård och de kan dyka upp fler spelningar.

– Jag upplever att man vågar anordna mer arrangemang nu sedan några tagit första steget. Det är bara att hoppas att det fortsätter att gå åt rätt håll, säger Erik.

Iden till Noratrion föddes när Eriks pappa, Jörgen, gav ungdomarna uppdraget att hitta på något till ett kommande musikcafé.

Jobbar hemifrån

Erik jobbar deltid med musiken hemifrån via luftburet bredband, den andra deltiden är han lärare vid Härnösands Folkhögskola.

– Det har fungerat klockrent. Ett fungerande bredband behövs absolut. All kontakt vi har i olika projekt musiker emellan sker via nätet.

Coronaåret har inneburit mycket digitalt hemmaarbete. Erik tycker själv att det är tråkigt att jobba mot skärm, så spelandet har legat lite på sparlåga.

– Man har lika mycket saknat den sociala delen, att träffas och spela tillsammans, konstaterar han.

Text och foto:

Bo Wikman

https://indd.adobe.com/view/1fdd0572-4346-4165-bf86-79fd3a468cdf

Lämna ett svar