Hotell Höga Kusten visar vägen för besöksnäringen

– Vi vill att besökarna ska stanna i området och ju fler bra boenden som vi kan rekommendera desto fler kan vara kvar. Det gynnar hela Höga Kusten. I och med att vi ökar som destination behövs alla former av uthyrning.

Det säger Mats Löfroth, ägare till Hotell Höga Kusten och Björkudden Hotell.

Mats Löfroth tycker att det är bra om fler erbjuder rum till Höga Kustens besökare.

– Vi ser positivt på andra uthyrare. Alla vill inte bo på hotell. En del vill bo på bed and breakfast och andra i stugor eller på campingar. Vi kompletterar varandra och kan rekommendera varandra.

Norabygden börjar vid Höga Kustenbrons norra fäste och det första besökarna ser är Hotell Höga Kusten och Björkudden som båda ägs av Mats Löfroth. Han berättar att många av besökarna använder hotellen som en bas för att kunna åka runt i övriga Höga Kusten.

Tog över 2005

Löfroth tog över Hotell Höga Kusten 2005 och berömmer personalen.

– Det känns som alldeles nyss. 2019 köpte vi Björk-udden och vi har under resans gång tredubblat omsättningen på hotellet och på kort tid även på Björkudden, trots pandemin. Resan har varit häftig och vi fortsätter den, säger han.

Hotellen är i princip alltid fullbokade under juni, juli och augusti och Mats Löfroth tycker att de lyckats med strävan att erbjuda en produkt som är bra, både restaurang- och upplevelsemässigt.

– Vi har en vandringsled här på Hornöberget som vi kallar Lilla Högakustenleden och den är jättepopulär. Vi säljer också färdigpackade lunchryggsäckar. Många som kommer är inte så vana vandrare och det här är en ganska bra sträcka på tre eller sju kilometer innan man är tillbaka på utgångspunkten.

112 bäddar

Hotell Höga Kusten har 28 rum och Björkudden 28, sammanlagt 56 rum med 112 bäddar. Till det finns också några stugor.

– Kombinationen med Björkudden är jättebra. Det skapar synergier. Är det fullt där kan man hänvisa hit och tvärtom.

Nära 120 anställda finns på lönelistan sommartid i de två bolagen. 80 jobbar på Hotell Höga Kusten och 40 på Björkudden. Höst, vinter och vår är förhållandet 35 plus 15.

Mats Löfroth berättar om hur de vill utveckla platsen, bland annat med laddstolpar och fler aktiviteter i området.

– På Björkudden har vi satt ut en 24 meter lång gästbrygga och renoverat rummen och en bastu. Det ska vara trevligt för båtfolk som kommer hit. Vi ser potential att kunna utöka.

Segla i Höga Kusten

Vid bryggan kommer det också att finnas en 50-fots segelbåt som man kan hyra veckovis. Man kan alltså åka till Björkudden, hyra en segelbåt och uppleva Höga Kusten precis som man kan åka och segla i Kroatien en vecka.

– Vi vill ha ännu mer liv och rörelse på älven så det blir roligare att vara här.  Ådalen III är duktiga och det finns fler entreprenörer med båtar som kan ta upp till 12 personer. Vi vill erbjuda att till exempel åka broarna runt, under Sandöbron och Höga Kustenbron.

Mats Löfroth äger Hotell Höga Kusten och Björkudden Hotell.

Hotellet har även köpt in kajaker och kanoter som man kan hyra om man vill paddla under broarna.

– Vi tar det stegvis för att se vad gästerna vill. Två glampingtält som köpts från Danmark ska sättas upp.

Går det bra kan en glampingby med 20 tält bli verklighet.

Mycket på gång

Det verkar vidöppet hur mycket som går att göra i det 160 hektar stora området.

– Sedan måste man se till att det inte bara är fantasier. Det måste gå att tjäna pengar och ta betalt för en bra produkt.

Andra projekt som är på gång är:

En ziplinebana.

En höghöjdsbana.

En camping intill Björkudden.

En del av Hamnholmen är inköpt, bland annat med tanke på konferensgäster som vill övernatta i tält.

Paintbollbana.

Bumperball.

Archer tag.

– En del blir av medan andra tar längre tid. Jag tror det tog fem år innan vi fick köpa vindkraftverket här, men till slut gick det.

Samtidigt ska det byggas ett Rasta-hotell på andra sidan bron.

– Vi ser positivt på det. Det är ännu en utveckling i Höga Kusten. Det är roligare när det utvecklas, tycker Mats Löfroth.

Men han ser också en del problem och det gäller först och främst rekryteringen av personal. Det är svårt med kompetensförsörjningen.

– Vi har klarat oss ganska bra, men vi behöver titta på det långsiktigt med bra förutsättningar och bra arbetsvillkor. Jag lägger ner en del av min tid på sådana frågor och är med i Visitas styrelse.

Visita är besöksnäringens arbetsgivarorganisation och där vill han kunna påverka och lyfta de här frågorna. 

En bra sommar

– Visita har varit fantastisk under pandemin. Många av våra kollegor hade gått under om de inte fått stöd.

Mats Löfroth tror på en jättebra sommar för hela Höga Kusten.

– Nästan varje helg är det bröllop bokade på Björkudden. Från juni till augusti är det fullbokat och det finns en kö för att hålla bröllop eftersom de blivit uppskjutna tidigare. Vi håller på att sätta upp tält och förbereder för fester. Vi tror också på att många hemestrar. Vi har en bra destinationsorganisation och entreprenörer som hjälper till att dra hit folk.

Fakta

Glamping – ett bekvämt sätt att campa. Ett glampingtält kan innehålla det mesta i bekvämlighetsväg, samtidigt som man får möjligheten att sova i tält.

Bumperball – kommer från fotbollen, men varje spelare befinner sig i en stor plastbubbla och det är läge för stilfulla tacklingar.

Archer tag – en variant på paintball där man använder pilbåge och pilar som har skumgummitoppar.

Lämna ett svar