Några tips på saker att göra och ställen att besöka i Norabygden i sommar

Förutom att kolla På gång i Norabygden här på bowikman.se kan det vara en bra idé att titta in på hemsidan för Norabygden, https://norabygden.com/ Sajten som syfte att bidra till att göra Norabygden tillgänglig för besökare, fritidsboende och befolkning. 

Här ska du hitta allt du söker och funderar över. Alltifrån utflyktsmål till ortens historia. Hemsidan innehåller bland annat en kalender som uppdateras regelbundet, en stor sektion om Norabygden, byarna, föreningarna, företagen och var det finns lokaler att hyra. Här hittar du även var det finns gästhamnar, var du kan övernatta, tanka, äta och fika samt tips på naturupplevelser. Den som vill leva och bo i Norabygden hittar information om service, var man kan hitta bostad och vilka projekt som är på gång. Självklart hittar du också kontaktpersoner för allehanda frågor gällande Norabygden.

Sjön Skiringen har ett friskt och rent vatten som når en behaglig badtemperatur på sommaren. Vattnet är ett av Norabygdens finaste och fräschaste kallkällvatten. Sjön erbjuder möjlighet till både vinter- och sommaraktiviteter. Här kan man fiska öring, röding och harr oavsett årstid. Skiringen som ligger 58 meter över havet är en sjö på 28 hektar med ett största vattendjup på 12,3 meter.

Det finns flera möjligheter att fika gott i Norabygden i sommar.

Honungsbutiken har servering lördagar och söndagar, 10 – 17 med start på midsommardagen den 22 juni. Den är öppen åtminstone fram till den 11 augusti. Trädgården har utökats med en skogsglänta där man också kan sitta och fika, nära skogen. Söndagen den 30 juni så deltar honungsbutiken och serveringen i tusen trädgårdar, då trädgårdar över hela Sverige håller öppet för besök och det blir rädgårdsvisning öppen för alla. Adress: Torrom 701, Noraström.

Anki Munther gillar att vara med på Loppis i Lövvik.

Loppis i Lövvik är sedan gammalt. För en hundralapp kan man 29 juni hyra ett bord och sälja sina prylar mellan tio på förmiddagen och två på eftermiddagen vid föreningshuset. Eller så kommer man och fyndar. Anki Munther är en av de glada Lövviksbor som återkommande ställer fram ett bord och hon intygar att det går att hitta bra grejor. De flesta och bästa fynden gör man tidigt.

Berghamnsdagen den 27:e juli är väl värd att besöka.
Den idylliska fiskebyn erbjuder varje år sina sommargäster ett lugn som inte finns på många håll under den intensiva semesterperioden. 

Förra året fanns aktiviteter som fikaförsäljning, guidning i det mycket speciella kapellet, båttur med fiskebåt, tipsrunda och möjligheter till grillning och picknick. Ofta är det också dans på bryggan framåt kvällen. Arrangör är Berghamns fiskehamnsförening.

Greenhouse bakery är företaget bakom brödskylten du ser när du passerar Hol. Marco Bollinger från Schweiz jobbar måndag till lördag i bageriet som producerar olika specialiteter. Det doftar härligt i butiken där man också har möjlighet att provsmaka innan man köper sitt bröd.

Bröden är inspirerade av det schweiziska bakhantverket och det svenska sättet att leva. Här vill man både bygga en bro mellan kulturerna och bevara dessa. Adress: Hol 405, Noraström.

Caféet i Hembygdsgården har öppet från 27 juni till 28 juli. I år är det Wilma Nilsson som sköter ruljangsen tillsammans med lillebror Charlie Nilsson. Kanske kommer du att bli frestad av äppelkaka med vaniljsås till kaffet.

Slåtterdag i Sälje. I mitten av juli är det slåtterdag vid Sälje fäbodar. Då man kan komma och hjälpa till med jobbet runt fäbodarna som ligger på höjden i Sälje, längs vägen mot Berghamn.

Slåtterdagen har utvecklats till att bli ett familjeevenemang med gott om besökare.

Slåtterdagen är numera en tradition och har man tur kan man få titta in i någon av fäbodarna. Dagen har inget avancerat program men brukar innehålla en del musikunderhållning och kanske en fiskdamm för barnen.

Lämna ett svar