Ledins konserter grunden till friluftsteatern i Lövvik

Sommartidningen möter Tomas Ledin när han ser den färdiga scenen i sommarskrud för första gången. Nästan allt är på plats i Lövvik och det är lite drygt en månad till premiären. Känslan av att gå i mål med friluftsteatern är omtumlande för honom.

— Det är bara glädje och nästan svårt att förstå att det händer.

— Vi har repeterat i Härnösand i dag med delar av ensemblen och gjort en del av musiknumren. Det låter fantastiskt!

Tomas säger att ensemblen är riktigt bra med duktiga sångare och skådespelare. Att de musikerna var bra visste han sedan tidigare eftersom de träffats under vintern.

Tomas Ledin kommer att tillbringa en betydande del av sommaren i Lövvik, där han och familjen har sitt sommarställe.

— En del av det nyskrivna som jag inte hört framföras tidigare har jag nu fått höra och det känns makalöst fint.

Sällskapet startade kvart över fem på morgonen sin resa från Stockholm och repetitionerna påbörjades under dagen i Härnösand. Sedan ville Tomas, producenten Bosse Andersson och hela ”det kreativa gänget” åka till Lövvik och se hur teaterbygget ser ut. Och det var idel lovord i gruppen.

— Att få komma hit och se musikteatern och ja, fantastiskt! Jag har också sett den i våras men då var det fortfarande snö, säger Tomas.

– Det är nästan svårt att ta in. Att den här typen av bygemenskap fortfarande finns är väldigt glädjande. Tommy har sett till att det är lokala hantverkare i bygden som varit här och det är gjort med hjärta, helt klart.

Vi talar om när Tomas Ledin gjorde albumet Höga Kusten 2013.

— Jag minns att när jag pratade med mitt skivbolag. När jag gjort plattan så sa jag att det kommer nog att bli lugnt nu ett tag. Det är nog ingen som är intresserad av den förutom min familj och några uppe i Höga Kusten. Jag förutsåg inte alls att det skulle bli så stor framgång som det faktiskt blev.

Ledin beskriver teaterprojektet som en totalt oplanerad saga som vuxit fram organiskt i och med det fina mottagandet albumen fick tillsammans med sommarkonserterna i Lövvik.

— Tommy ringde och sa: ska du komma upp i sommar? 

Tomas svarade att han skulle besöka Lövvik andra veckan i augusti och då frågade Tommy:

— Kan du ta med dig gitarren?

Tomas Ledin under en av många sommarkonserter.

Tomas tog med sig gitarren och lite mer, vilket resulterade i en lång rad slutsålda konserter vid Lövviks föreningshus.

— Min erfarenhet är att om det blir bra så är det krafter från många håll som sammanstrålar och här är det alla som är engagerade i Lövvik. Utan dem hade det inte hänt. Liksom att det inte hänt utan mig, utan Bosse Andersson som sa att här ska vi bygga en friluftsteater och inte heller utan lokalpolitikerna i Kramfors.

Sommaren 2024 är allt annat än kort för Tomas Ledin. I skrivande stund är det mycket förberedelser för sommarens bygdespel. Samtidigt har han precis färdigställt ett pop/rock-album ”Viker inte ner mig än” varifrån han just släppt en singel. Ett arbete som pågått sedan januari, samtidigt med bygdespelet.

— Nu har jag fullt fokus på bygdespelet med repetitioner. Sedan kommer jag att åka hem och gå igenom dem och se om det är något som ska skrivas om eller ändras.

Det kan handla om någon textrad här och melodislinga där och att känna på helheten och strukturen. 

— Kanske ska det vara en refräng till. Ska vi ta bort en vers, eller? Och de här finjusteringarna kommer vi att jobba med nästan ända in i kaklet till den 11 juli.

Efter midsommar och fram till premiären kommer han att vistas i Lövvik och ha fullt fokus på föreställningen med undantag för ett par dagar.

Tomas tror också att hela kulturlivet i området kommer att gynnas av den nya scenen i Lövvik.

— Den ska fungera under många år och vara en levande scen.

Självklart kommer han att finnas med på premiärdagen innan han åker på sin egen sommarturné med 14 föreställningar och start i Langesund i Norge. Turnén avslutas med en konsert på Naturscen Skuleberget och Pite havsbad. Det är en turné där han går tillbaka till rötterna och alla hits är med. Dessutom finns nyskrivna låtar från det album som just blivit klart.

— Det blir en hektisk sommar, men från september är jag ledig.

Samtidigt kommer sommaren också att ge en del ro, bokstavligen.

— Jag tänker bo här efter midsommar och då tar jag ekan och ror över fjärden. Det kommer att bli bra, det tror jag absolut.

Fakta bygdespelet

Handlingen för bygdespelet Höga Kusten — Sanningar och skrönor på sågverkens tid, utspelar sig i början av förra seklet. I bygdespelet möter den bortauktionerade Jonas den vackra Svea, dottern till traktens storbonde.
Deras kärlek är förbjuden men de övervinner dåtidens klyftor och girighet för att bygga ett gemensamt liv. 

På scenen finns bland andra Morgan Alling och Sussie Eriksson förenade med lokala sångare och skådespelare. Regissör är Markus Virta, känd för musikalsuccén ”Så som i himlen” på Oscarsteatern i Stockholm. 

Manus: Pär Nymark. Musik och sångtexter: Tomas Ledin. Föreställningen
framförs under 14 tillfällen mellan 11 juli och 28 juli.

Fakta Tomas Ledin

Tomas Ledin är född 1952 i Jämtland men familjen slog sig ner i Sandviken i början av 1960-talet. Sina tidiga barndomssomrar tillbringade han i Ådalen hos sina farföräldrar.

Under 70-talet var Ledin flitig deltagare i Melodifestivalen som han 1980 vann med låten Just nu! Han har varit inblandad i åtta bidrag i tävlingen, av vilka han själv framförde fem. 2020 valdes han in i Melodifestivalen Hall of Fame.

Under Abbas världsturné 1979—1980 var Ledin med i kören och framförde även låten Not Bad at All som solist.

År 1991 grundade Ledin konsertturnén Rocktåget som turnerade runt om i Sverige med kända pop- och rockartister. Han har också medverkat i TV-serien Så mycket bättre.

2022 firade Tomas Ledin 50 år som artist och 70 år som människa genom en stor liveshow på Avicii arena.

2023 utsågs han till Årets Ambassadör för Kramfors kommun.

Tomas Ledin har skrivit massor av hitlåtar på svenska. Exempel är Sommaren är kort, En del av mitt hjärta, I natt är jag din, Hon gör allt för att göra mig lycklig, Just nu, Vi är på gång och Sensuella Isabella.

Under karriären har han också gett ut en stor mängd studio-, live- och samlingsalbum liksom mängder av EP:s och singlar.

Han är en av Sveriges genom tiderna folkkäraste artister.

Lämna ett svar