Dags att öva inför sommarens danser

Danssommaren i Hälsingland är en fantastisk upplevelse.

Danssommaren är en garanterat positiv upplevelse

Förra sommaren blev min första ordentliga danssommar, med många besök på logarna runt om i Hälsingland och någon avstickare till Medelpad

Jag fick uppleva att det skett en stor utveckling av danskulturen och det är stora skillnader mot för ett par decennier sedan då jag gjorde spontana utflykter till danslogar, utan att riktigt förstå poängen.

Det inte bara är roligt från första steget, utan också en givande utmaning att utvecklas till en bra dansare. Därför är det en bra tajming att nu anmäla sig till vårens avslutande kurser. Passa på! Det blir en naturlig fortsättning att sedan nöta in dansstegen på logarna. Stämningen är hög och både förstående och förlåtande mot nybörjare. Ju fler desto roligare, verkar de flesta tycka.

Dessutom innebär beröringen dansarna emellan att massor av hormonet oxcytocin sprids i kropparna.

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi och en av världens främsta experter på oxytocinet och dess effekter konstaterar att detta kroppsegna hormon lindrar smärta, skyndar på läkningen av sår och skador, sänker blodtrycket och halterna av stresshormoner. Det är ett smått magiskt ämne vi har att göra med.

Vi blir lugnare, mer sociala och nyfikna på vår omgivning och den ”biverkninngen” av dansen dröjer sig också kvar. Beröringen är dessutom beroendeframkallande – när vi fått en fix vill vi ha mer.

Till skillnad mot förr är det numera nyktert på danslogarna. Det är inte på grund av att alla i publiken är nykterister, utan helt enkelt för att dansupplevelsen är så mycket bättre i nyktert tillstånd. Fylledans är bara pinsamt.

De som dansar är också duktigare nu än förr och det är inget som nybörjare ska låta sig skrämmas av. Tvärtom, det är lättare att lära sig dans om man dansar med en person som är bättre än en själv.

Ibland når man ett flow i dansen och ett tillstånd som är svårt att beskriva, men alla som dansar vet vad jag menar. Det flowet fanns inte alls i början av förra sommaren, men plötsligt har den kommit tillbaka allt oftare. Jag tänker att det finns en till förklaring i det, en orsak till varför så många dansar år efter år, på utomhusdanserna under sommaren och inomhus resten av året. Det känns bättre och bättre.

Man mår helt enkelt bättre i både kropp och själ av dans ju mer man dansar.

 

Lämna ett svar