Järnnunnan en förebild

Möt Järnnunnan, Marie Dorothy Buder

Hon är född i St Louis, Missouri, 1930, Järnnunnan, Marie Dorothy Buder, kallad Madonna. Hon hör till de motionsidrottare som flyttar gränsen för vad man tror är möjligt för äldre. Hon gör mig riktigt glad när jag tänker på hur mycket aktiv tid man kan ha framför sig som medelålders.

I augusti 2012, när jag själv förberedde mig för ett ynka maraton, slog hon som äldsta deltagare någonsin (82 år) till med en hel ironman. Det skedde i Kanada, närmare bestämt i vintersportorten Whistler i vackra British Columbia.

Hon är född i St Louis, Missouri, 1930, Järnnunnan, Marie Dorothy Buder, kallad Madonna. Hon hör till de motionsidrottare som flyttar gränsen för vad man tror är möjligt för äldre. Hon gör mig riktigt glad när jag tänker på hur mycket aktiv tid man kan ha framför sig som medelålders.

– De säger att det rekordet aldrig kommer att slås, men det tror jag inte på, sa hon i en intervju efteråt.

Madonna Buder simmade 1 900 meter, cyklade 18 mil och avslutade med ett maraton (ironmandistansen) på den sammanlagda tiden: 16 timmar och 32 minuter.

Hon har en lång, men sent väckt, bakgrund som motionär. Vid 48 års ålder började att träna löpning och deltog i sitt första motionslopp fem månader senare. Vid 52 hade hon genomfört sitt första triathlon. Hon tycker att triathlon är så roligt att hon tävlat 325 gånger, varav 45 på ironmandistansen och hon säger att hon kommer att fortsätta så länge hon inte bryter bäckenet eller något annat.

Det som får henne att fortsätta än i dag är det enorma publikstöd hon får varje gång hon dyker upp i en motionstävling. Hon har blivit en fantastisk inspirationskälla för många omkring henne, något hon säger sig inte riktigt förstå.

Men hon uppskattar det och ser en mening i det.

Till vardags är hon med i ordern Sisters for Christian Community och hon är alltså djupt troende.

Och om någon vågar fråga om hon inte är för gammal nu att hålla på så här, så svarar hon nog:

Du är bara så gammal som du tror att du är.

Lämna ett svar