8 veckor styrketräning – tid att bli stark!

Träning med skivstång är utmanande.

Det var länge sedan jag regelbundet tränade styrketräning. Alltför länge sedan, men nu ska det bli ändring på den punkten.

Eftersom jag betraktar tävlingssäsongen som över gäller det att ägna sig åt långsiktig grundträning.

Min erfarenhet av styrketräning är mycket positiv. Att träna styrka är skadeförebyggande och behövs i alla konditionssporter, även om det bara är på motionsnivå.

Efter förra perioden i gymmet sneglade jag på skivstängerna och tänkte att det är bäst att träna med fria vikter. Mer krävande, men också bättre resultat.

Appen jag hittade heter RepCount.

Efter sökning på nätet har jag hittat ett träningsprogram som passar. Jag har dessutom funnit en app som passar perfekt till det träningsprogram jag ska genomföra, en enkel app utan krusiduller.

Jag har knappat in ett basprogram över åtta veckor, indelat i tre progressiva perioder. Programmet hittade jag hos Sporthälsa och jag har lagt till några extra övningar. Appen jag hittade heter RepCount.

Det finns en uppsjö av träningsprogram så det gäller att välja noggrant och se till att hitta något man tror på. 

Nu återstår genomförandet. Erfarenheten säger att det kommer att göra ont och kännas tungt efter de inledande passen, men att det sedan går allt bättre. Man märker oftast en ganska snabb förbättring. 

I Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports (2014;24:603-612) finns en litteraturgenomgång av styrketräningens effekter på prestationsförmågan hos uthållighetsidrottare inom löpning och cykling.

Inte i någon av de genomgångna artiklarna hittar man några negativa effekter av att komplettera uthållighetsträning med styrketräning. Det säger väldigt mycket.

Jag hoppas kunna rapportera vidare om hur det går, kanske mitt i programmet och i slutet av det. Vi hörs!

Lämna ett svar