Hembygdsföreningen går i mål med renoveringen

Nora hembygdsförening med nära 200 aktiva medlemmar fyller 80 år i år. Det är ett viktigt år, men firandet blir inte som man hoppats på.

– Vi hade tänkt fira det, men nu har coronan ställt allt på ända. Vi får se om vi kan fira till hösten, säger ordförande Per-Åke Nordquist.

Per-Åke Nordquist är ordförande i Nora hembygdsförening.

Hembygdsföreningen går just nu i mål med en omfattande renovering, som kostat 1,2 miljoner kronor. Den har blivit möjlig tack vare stöd från EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling och genom att föreningen själv samlat ihop drygt
120 000 kronor. Företag och privatpersoner har varit generösa med bidrag.

– Att vårda och bevara de fyra husen är en viktig uppgift för före-ningen, konstaterar Per-Åke Nordquist.

Fyra byggnader

Hembygdsföreningen har fyra byggnader, hembygdsgården, bagarstugan, spannmålsmagasinet och båtsmanstorpet (ett soldattorp i Salom).

Så här kunde det se ut i sovrummen för hundra år sedan En utdragbar säng, potta och spottkopp var vanliga inslag.

Behovet av upprustning var stort och nu har byggnaderna fått nya plåttak. Fasader, fönster och dörrar har målats och en rejäl handikappramp, som ansluter till nya förstukvisten, ger tillgänglighet för alla. Slutbesiktningen sker efter midsommar.

Per-Åke Nordquist bjuder på en liten rundtur i hembygdsgården. Här finns många gamla föremål och en hel del lokal historia samlad, som exempelvis hemmanets släktträd. 

Sedan 1700-talet

Där kan man läsa vilka som bott på platsen sedan 1700-talet. 

Skolböckerna var rejäla förr. Tunga biblar fattades inte.

Här finns också en liten skolsal, sovrum och olika verktyg från sågverkstiden i Noraström, för att nämna en del. Gården är väl värd ett besök.

I vanliga fall hade verksamheten startat med bagarstugans dag i maj.

Plankbärarna hade tjocka axelkuddar för att kunna bära stora mängder brädor. De här kommer från Norasågen, där de användes flitigt.

Sedan brukar man ibland fira nationaldagen 6 juni och, förstås, midsommar, som drar ett par hundra personer till stångresning och dans med lekar runt stången till levande musik. 

Traditionellt

Återvändare, hemvändare och många barnfamiljer söker sig dit.

Noradagarna är också ett traditionellt inslag och sker i mitten av juli. Inslagen är numera folkmusik, tal och kakfrossa.

Kulturarv och lärande

Kulturarvsdagen i september, då Riksantikvarieämbetet har olika teman för att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet, brukar avsluta sommarsäsongen. 

Utrustning för bakning, skänkt av ett lokalt bageri.

I år är temat Kulturarv och lärande – om lusten att upptäcka eller att inspireras av
historien.

Men sommaren 2020 är olik andra somrar och arrangemangen har strukits, ett efter ett.

– Vi ska försöka ha bergsvandringarna på tisdagar i juli. Vi brukar besöka Erik Danielskojorna och vi har tänkt besöka kojorna på Holsklippen, samt en vandring i Klockestrand, eventuellt också en kväll vid Båtsmanstorpet – Coronaläget får styra. Arbetet med Erik Danielsleden är en ganska stor del i vår verksamhet, säger Per-Åke Nordquist.

Leden har möjliggjorts tack vare engagerade medlemmars arbete och bidrag från Skogsstyrelsen.

Tio mil led

– Det är tio mil led som blev klar förra året, efter flera års arbete, förklarar Per-Åke Nordquist.

Bengt-Åke och Monica Lindquist är aktiva medlemmar i Nora hembygdsförening.

Efter intervjun kommer medlemmarna Bengt-Åke och Monica Lindquist in i hembygdsgården. De har varit i bagarstugan och bakat fina, mjuka tunnbröd och ger en påse till ordföranden.

Tiondet

– Det är ett tionde, skojar de.

Per-Åke Nordquist tipsar i sin tur att stugan går att hyra om det är fler som blir sugna på att baka.

Läs mer om Nora i Framtid Nora!

Lämna ett svar