På Valkallen når man toppen

Valkallen tycks behålla platsen som ett av de populäraste utflyktsmålen i Norabygden. Parkeringen vid den anslutande stigen är ofta välfylld, i synnerhet på helgerna.

Patrik Gunnarsson och Pernilla Fredriksson närmast, med barnen Oskar och Nils, samt Anna och Mattias Bylund med barnen Viktor och Stina åker gärna från Härnösand till Valkallen öster om Lövvik.

Den 800 meter långa stigen upp till toppen kan vara lite krävande, så den som planerar en utflykt måste räkna med det. Samtidigt är Valkallen ett bra alternativ till det betydligt mer krävande och mer kända Skuleberget.

Storslagen utsikt

Från Valkallen är utsikten storslagen. Man ser Storfjärden i söder, Höga Kustenbron i väster och Norafjärden i norr.

Vid grillplatsen möter vi två familjer som är i full färd med att packa upp korv, bröd och allt möjligt som hör till.

De har vandrat med barnen hela vägen upp.  Patrik Gunnarsson kom sist upp med minstingen Nils. Brodern Oskar var då i full färd med att upptäcka platsen.

– Det här är ett fantastiskt ställe att komma till och nära för oss som bor i Härnösand, säger Pernilla Fredriksson, mamma till Oskar och Nils.

Barnen Nils och Oskar passade på att besöka stugan på toppen av Valkallen. Här fanns en intressant bok om Höga Kusten att bläddra i.

– Vi var här för sex år sedan, men då var barnen inte födda, tillägger hon och ser ut mot fjärden med E4 långt borta i bakgrunden medan även ett par våffeljärn kommer upp ur packningarna.

Stuga invigd 2000

På toppen finns också en stuga som uppfördes 1997. Stugbygget startade som en studiecirkel med 17 deltagare och timrades på gammalt vis. Stommen lyftes med helikopter till bergstoppen medan övrigt material bars upp av deltagare och vandrare. Stugan stod färdig 1999 och invigdes 2000.

Fakta:

Valkallen

Valkallen, med utsikt över Ångermanälvens utlopp och havet, ligger vid södra delen av Höga Kustenleden.

I väster syns Höga Kustenbron över Ångermanälven, i öster, ute i havet, ser man Storöns naturreservat och norrut är det utsikt mot Norabygden. På varje sida av toppen, som är 240 meter över havet, leder två stigar upp. Båda ansluter till Höga kustenleden. Vintertid är den ena skoterled. På toppen finns en raststuga med övernattningsmöjlighet, utedass samt en grillplats.

Läs tidningen Framtid Nora!

Lämna ett svar