Toner av Ledin på Lövviks framtida musikteaterscen

Konserterna vid föreningshuset i Lövvik har gett mersmak. Publiken har slutit upp flera år i rad och nästa steg blir att bygga en friluftsteater för framtida bygdespel och musik av Tomas Ledin.

Tommy Bergquist är ordförande i Lövviks by och idrottsförening, Deras föreningshus är högt beläget vid Lövviksfjärden. I bakgrunden syns Hemsön.

Lövviks by och idrottsförening, består av en mycket engagerad samling bofasta och sommarboende. Och trots att Lövvik, är en liten by, har orten blivit vida känd som resmål i Höga Kusten.

– Normalt sett är vi här varje vecka och då brukar runt 15 personer komma och jobba, dricka kaffe och prata. Det handlar både om att göra saker och umgås socialt, berättar ordförande Tommy Bergquist.

Eftersom medelåldern är hög i föreningen har man nu pausat mötena på grund av coronapandemin, i avvaktan på att läget ska bli bättre.

Tommy Bergquist har varit med i föreningen sedan 1976. Han berättar att de nu håller på med en förstudie för att kunna förverkliga en friluftsteater och bygga upp en scen.

Förstudie beviljad

– Vi har fått förstudiepengar för att se om det är möjligt att gå vidare med det.

Det krävs bland annat ett byggnadstillstånd och pengar.

– Det handlar om ett antal miljoner. En tanke är att söka pengar från Arvsfonden, säger Tommy Bergquist.

Tomas Ledin invigde 2014 den utställning om hans familj och historia som finns i föreningshuset.

Han berättar att idén tog fart för tre år sedan i ett möte med Tomas Ledin.

– Jag träffade Tomas innan vi skulle ta ner utställningen efter sommaren. Då frågade jag om vi kunde göra något tillsammans här, utomhus.

Gillade tanken

Då var han fullbokad, men han gillade tanken på att göra något mer av hans Höga Kustenskiva och undrade om det fanns lokala musiker.

Och visst fanns, och finns det. Musikern Klas Norberg pratade ihop sig med vänner och bildade Norakapellet.

De höll konsert i Lövvik året därpå och lockade dit 600 personer när de tolkade Ledins skiva om Höga Kusten.

– Året därpå, 2018. höll vi till på lägdan och då kom1 200 personer som också var matgäster och det flöt på väldigt bra, berättar Tommy Bergquist.

Samtal med Ledins producent har lett till att man ska trimma in föreställningarna till att omfatta maximalt 700 personer.

– Förhoppningen är att det ska bli föreställningar här på sommaren med Tomas Ledin.

Köpte in mark

En och en halv hektar mark har köpts in till ändamålet och det kommer att finnas parkeringsplatser. Projektet genomförs med hjälp av Kramfors kommun och skisser och ritningar över hur det ska se ut har tagits fram.

Det handlar om en tolv meter bred scen, där byggnaden är 17 meter i bakkant. Den ska bli 12 meter djup och vara handikappanpassad med två loger, dusch och toaletter. Dessutom byggs ett servicehus med toaletter för besökare.

Just nu undersöks problematiken kring ljud och buller och där verkar en lösning vara på gång.

Positivt bemött

– Folk i byn är väldigt positiva. Annars skulle man inte kunna driva det. Naturligtvis kommer det att låta, men närboende har sagt att det bara är att köra på, förklarar Tommy Bergquist.

Han tycker att det känns mycket inspirerande. 

– Vi är en äldre grupp som är väldigt engagerade. Jag är hur imponerad som helst av människorna i bygden.

Läs tidningen Framtid Nora!

Lämna ett svar