Lövviks stora entusiasm sätter byn på Sverigekartan

Årets sommar blir speciell för Lövvik och hela Norabygden då friluftsteatern byggs. Projektet drogs igång på initiativ av Lövviks By och Idrottsförening och finansieras tillsammans med Region Västernorrland, Kramfors kommun och Leader Höga kusten.

Året blir också annorlunda eftersom det inte bli någon konsert med Tomas Ledin.

Elisabet Bergquist, Peter Bergfors och Bengt-Åke Lindquist arbetade med Ledinutställningen på städdagen i Lövvik.

— Det är så mycket jobb och det fixas och ordnas överallt här så det finns inte plats att ha någon konsert i år, säger ordförande Tommy Bergquist.

När sommartidningens utsände hälsar på i Lövvik är det vårstädning och det myllrar av folk på platsen. Runt 65 personer gör frivilliga insatser.

— Vi har inte behövt göra något speciellt, utan bara skickat ut information om vad som behöver utföras och folk har anmält sig, både fastboende och sommarstugefolk. Det är helt fantastiskt, säger Tommy.

Han får fundera en stund på frågan om varför det är så stort engagemang just i Lövvik.

— Vi är som en stor familj och det känns jättekul att vi har folk som vill hjälpa till. Vi ser att det händer något i bygden. Det ger framtidstro.

Bygget av friluftsteatern innebär att det ska uppföras en 17 meter bred scen som är  handikappanpassad med två loger, dusch och toaletter. Dessutom uppförs ett servicehus med toaletter för besökare och till alltihop hör en rejäl avloppsanläggning. Kiosk, parkeringar och gångvägar är annat som ska ingå. 

Den lokala entreprenören Daniel Nordin är anlitad.

— De som jobbar här är från närområdet. Det är roligt, säger ordförande Tommy Bergquist.

Ovanpå detta sker en hel del gratis insatser från föreningsmedlemmarna som bland annat ansvarar för parkeringen samt kiosk- och servicebyggnaderna.

Det man kanske först lägger märke till är den stora anslutningsvägen som anlagts.

— Den är väldigt positiv, inte minst för restaurangen. Förut kunde man inte komma uppför backen med bussar och då fick man skjutsa runt de som inte kunde gå uppför trappan. Det öppnas helt nya möjligheter nu, säger Tommy.

Under sommaren kommer området att vara en byggarbetsplats och då är det lite lite lugnare verksamhet.

Men föreningen kommer ändå att ha en hel del sommaraktiviteter.

— Det blir fotboll, midsommarfirande, loppis och besök av Rockbåt 47, sedan är det höstfest och musikafton, berättar Tommy Bergquist och tillägger att det finns ett programblad för sommarens arrangemang.

Och det lär även komma många nyfikna till platsen för att se hur byggandet fortskrider. Det går snabbt framåt och mycket ska vara på plats innan vintern.

Den 11 juli 2024 sker premiären med bygdespel på den blivande friluftsteatern. Bygdespelet uppförs till Tomas Ledins musik från albumet Höga Kusten tillsammans med Pär Nymarks berättelse om kärlek och en omvälvande tid i Ådalens historia under 1920- och 30-talet med stora, spännande och även tragiska händelser som gav eko långt utanför Sveriges gränser.

Biljetterna börjar släppas före jul.

— Vi hoppas att det blir fullsatt, 800 personer, säger Tommy.

Lämna ett svar