Goda tips till din resa i Norabygden!

Pannkakshuset vid Hörsångs camping är nyrenoverat, ägaren Christina Fox lägger ner ett jättearbete på campingen och det märks.

Pannkakshuset klart i sommar

Christina Fox vid Hörsångs Camping kommer att erbjuda gott fika och matigare alternativ under hela sommaren. 

Kanske får du tillfälle att prova en Appelflap! Om vädret skulle vara dåligt finns ett nyfixat pannkakshus i sommar.

Campingen har också stugor, husvagnsplatser, tältplatser, sup-board, samt båtplatser, som finns att hyra under perioden 1 maj till och med 1 oktober. Receptionen är öppen 09.00—18.00

Christina Fox har drivit café i Hälla, Västerbotten, under många år och vet hur man lyssnar till gästerna. 

Här finns också fem nya toaletter i en timrad byggnad. Just toalettfrågan brukar annars vara ett problem vid badplatserna, men här är det löst.

Och för de som trivs i solen finns som tidigare en generös strand vid den barnvänliga och långgrunda viken.

Adress: Hörsång 402, Noraström.

Vad vore en sommar utan rabarber?

Mycket gott fika med rabarber

Östanö Skafferi har ett Rabarbercafé med olika varianter på rabarberpajer som specialitet. Här finns också bullar, rulltårta, pannacotta och matiga smörgåsar. 

Fikat kan med fördel avnjutas i trädgården. 

Det finns också en butik med rabarbertema och en hel del annat. 

Allt som produceras av ägaren Anneli Öhman är ekologiskt odlat.

Östanö Skafferi har fått pris av Eldrimner, ett resurscentrum som arrangerar SM för mathantverkare.

I sommar börjar säsongen 1 juli och det är öppet onsdag till söndag 11.00—16.00 Från 12 augusti håller man öppet lördagar och söndagar 11.00—16.00 och säsongen beräknas sluta 27 augusti. 

Här finns också en självbetjäningsbutik. 

Adress: Östanö 501, Noraström.

Självbetjäningsbutiken är öppen alla dagar 10.00—18.00.

Äkta sötma på honungscaféet

Biodlaren Birgitta Edholm driver Honungsbutiken och sommartid Honungscaféet. Hon använder honung i så stor utsträckning som möjligt i caféets alla frestelser.

– Allt jag bakar har honung i sig. Populärast är nog citronmarängpajen. Där är lemoncurden helt baserad på honung, berättar hon.

Allt bakas från grunden och så långt som möjligt används ekologiska och närproducerade ingredienser. Säsongen startar 24 juni och pågår till 6 augusti då det är öppet 10.00—17.00 lördagar och söndagar, men håll utkik! Det kan bli en förlängning.

Nytt för i år är en självbetjäningsbutik som är öppen alla dagar 10.00—18.00. Bakom den blå dörren finns massor av produkter.

Adress: Torrom 701, Noraström.

Hembygdgården i Noraström är värd ett besök.

Hembygdsgården bär på kulturskatter

På hembygdsgården i Nora finns ett sommarkafé som är öppet torsdag–söndag kl 11-16, från vecka 26 och hela juli, utom lördag den 8 juli. Wilma Nilsson 070-4490940 kan ge mer information.

I hembygdsgården finns inventarier, föremål och foton som berättar om trakten och det liv som levdes förr. Mangårdsbyggnaden är en dubbelkorsbyggnad från 1848-50, som står på sin ursprungliga plats. Fastigheten har varit i samma släkts ägo i över 400 år. I samlingarna ingår en inbunden släkthistoria som sträcker sig från 1850 till 1921.

Ett spannmålsmagasin från 1758 kommer från Noravallen. Under 2006 nybyggdes en bagarstuga bredvid hembygdsgården. Föreningen har också ett välbevarat båtsmanstorp i Salom i sin ägo.

Adress: Gräta 703, Noraström.

Mats Löfroth äger och driver Hotell Höga Kusten.

Höga Kusten börjar vid hotellet

Norabygden börjar vid Höga Kustenbrons norra fäste och det första besökarna ser är Hotell Höga Kusten med Björkudden som båda ägs av Mats Löfroth. Han berättar att många av besökarna använder hotellen som en bas för att kunna åka runt i övriga världsarvet.

Intill hotellet finns också Lilla Högakustenleden, som är ett enklare alternativ för den som inte vill ge sig ut på dygnslånga vandringar och som vill ha nära till bekvämligheter.

Hotell Höga Kusten har 28 rum och Björkudden 28, sammanlagt 56 rum med 112 bäddar. Till det finns också några stugor.

– Kombinationen med Björkudden är jättebra. Det skapar synergier. Är det fullt där kan man hänvisa hit och tvärtom, säger Mats.

Marco Bollinger är en glad bagare som stortrivs i Höga Kusten och Norabygden.

Greenhouse Bakery ny brödbutik i Hol

Har du provat rävbröd, vedabröd, lökbröd eller vildjäst-äppelbröd?

I år öppnade Marco Bollinger från Schweiz bageri i Hol, Noraström.

Där är det öppet måndag till söndag 07.00—15.00 i hans Greenhouse Bakery, där man betalar kontant eller med swish.

I brödbutiken finns olika specialiteter och varje månad utökas sortimentet med månadens bröd. Det doftar härligt i entén, där man också har möjlighet att provsmaka innan man köper sitt bröd.

Bröden är inspirerade av det schweiziska bakhantverket och av det svenska sättet att leva. Här vill man samtidigt bygga en bro mellan kulturerna och bevara dessa.

Adress: Hol 405, Noraström.

Lämna ett svar