Tips hur du fixar en god grön smoothie

Principerna för hur man gör en god, grön, smoothie kan förstås skilja sig åt.

För mig är en grön smoothie vegan, vilket innebär att den inte har mjölkprodukter eller olika tillsatser som kan ha animalisk bakgrund.

Tankarna kring det handlar om att jag vill maxa nyttan i den gröna smoothien och det gör jag genom att använda så näringstäta ingredienser som möjligt.

Jag använder en kraftig mixer (1400 watt) för att finfördela och göra den gröna smoothien så len som möjligt. Det frigör också näringsämnen och underlätta upptaget av dessa, särskilt när det gäller bladgrönt.

Bladgrönt är också det första jag stoppar i mixerkannan. Jag fyller den, utan att packa hårt, med bladgrönt, ofta av olika slag. Att jag vill ha mycket nyttigheter har lett till at det blir stora satser med gröna smoothies.

En favorit är bladpersiljan, som också hör till de näringstätaste växterna. Den innehåller till exempel betakaroten, folat, vitamin A, vitamin B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E och K, samt mineraler som fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium och zink. Olika bladgrönt innehåller varierande mängd av dessa saker, men bladpersiljans innehåll pekar på hur gott om näring det finns, utan några tomma kolhydrater.

Man kan blanda och använda bladgrönt som grönkål, spenat, olika bladmixer, romansallad, morotsblast eller vad man nu kan hitta i handeln. Det finns mycket att välja på och för egen del håller jag fortfarande på att smaka mig fram.

I den gröna smoothie jag illustrerar här hade jag fyllt kannan till hälften med grönkål, en fjärdedel romansallad och resten bladpersilja. Sedan fyllde jag på med bladpersilja, en rejäl näve sötmandel och en handfull dadlar för sötman.

Före mixningen häller jag i fem deciliter vatten och sedan kör jag på full effekt i minst två minuter. Det blir då som en grön soppa.

Sedan följer den kanske roligaste delen av smaksättningen: frukterna. Jag har laddat frysen med olika bär och frukter och med rätt mix brukar det bli bra. Till en början blev en del smoothies bajsbruna, vilket inte var så kul, så det är värt att ägna även färgen en tanke. Rött och grönt vill gärna bli brunt.

Det brukar jag förhindra genom att satsa på röda smoothies när jag till exempel vill ha mycket av blåbär och hallon. Ös då på med rött och blått och ta det lugnt med mörkgröna blad.

I den här mixen valde jag att gå på grönt och blandade ner citron, apelsin och från frysen bananer, mango, avokado och ett gäng äppelbitar. Även här mixar jag hårt, minst två minuter. Vill man ha bitar av frukt i smoothien kan man tillsätta efteråt och mixa efter behag.

Det blev gott, men det finns utvecklingspotential och jag jobbar vidare med att få fram träffsäkra recept. Förhoppningsvis kommer det ett fantastiskt sådant ganska snart.

Lämna ett svar