8 veckor styrketräning – ännu starkare på slutet

Under ett åtta veckor långt program har jag jag blivit vän med stång och vikter. I början kändes träningen ovan, men skivstången har blivit min vän. Jag har lyft, böjt och hävt på alla de sätt som står i programmet.

Jag startade i slutet av september och med två pass i veckan landades åttonde veckan i mitten av november.

Programmet inleddes med åtta repetitioner per set och hela vägen har det varit tre set i varje övning. Del två gick jag ner på fem repetitioner och lite mer vikt på stången och i avslutande tredje del var det tre repetitioner som gällde med ytterligare vikthöjning.

Efter inledande uppvärmning på crosstrainer har jag startat med knäböj. Om jag tar knäböj som exempel hade jag under första passet 30 kilo på stången. Sista passet hade jag 65 och det kändes bra. Inga problem.

Vikterna har blivit fler och tyngre under programmet. Samtidigt har repetitionerna blivit färre.

Men det är svårt att säga säkert att jag blivit starkare. Det känns i alla fall så.

Ett problem är att min egen kropp också blivit tyngre. Det beror säkert på att jag minskat på löpningen för att få tid till skivstångsträningen. Kaloriåtgången är inte lika stor. Dessutom har ett par muskelfästen ömmat och hämmat mig. Det kan vara en följd av viktträningen.

Frågan är hur jag bäst ska ta tillvara det jag nu uppnått.

Jag behåller tills vidare ett skivstångspass i veckan och försöker komma igång med mer konditionsträning framöver med sikte på maraton i början av juni.

Just nu, när den första snön kommit, känns det ganska avlägset.

Här kan du läsa mer om andra delen av styrketräningsprogrammet.

Här kan du läsa om första delen.

Här kan du läsa mer om själva programmet.

Och här är själva programmet. Det finns många att välja på i cyberrymden.

Lämna ett svar