Yoga+triathlon=sant: Att tillämpa yoga gynnar ditt fokus

Ett lugnt och fokuserat sinne gör upplevelsen starkare.

Många ser yoga som fysisk träning, men efter en kurs med Lisette Boman betraktar jag nu yoga på ett lite annorlunda sätt. Yoga handlar till klart största delen om träna våra sinnen så att medvetandet blir klarsynt. De kroppsliga övningarna är en liten del av yogan och ett sätt att hjälpa sinnet.

För en motionär, till exempel inom triathlon, betyder sinnet otroligt mycket. Redan tidigt, från alla dagar med träning, förberedelser inför ett lopp, under själva tävlingen till summeringen efteråt har man glädje av att vara klarsynt.

I sinnet finns all vår förmåga. I det samlas gamla erfarenheter, rädslor, dagens form, personligheten, våra egenskaper, bakgrund och kroppsliga problem.

I yogan tränar man på att rikta uppmärksamheten. Genom att träna fokus och uppmärksamhet blir sinnet lugnare och man håller oväsentliga tankar borta. Tankarna klarnar.

Den här bilden är från Vansbrosimningen 2015. Det fanns gott om distraktioner såväl före, under, som efter tävlingen.

När man står inför starten i ett lopp kan ett splittrat sinne bära iväg hur mycket som helst. Man tittar på vågorna, tänker på temperaturen, vinden, hur bojarna är utlagda, var deltagarna står, om det är trångt, hur lång tid det är till starten – är det tre eller fyra minuter? Man funderar över hur hela loppet ska gå.

Då är det bättre att rikta uppmärksamheten på det som är viktigt. I simningen ska man fokusera på att simma. Det är inte så enkelt som det låter, när de andra deltagarna trängs runt om kring dig och simmar i olika takt.

Men får man en spark, är det bara ett fokus som gäller. Simma!

När man sedan kommer till växlingszonen ska fokuset ligga på att växla, inget annat.

i växlingszonen är det lätt att tappa fokus.

Sedan på cyklingen: Strunta i om det är varmt eller kallt, det går ändå inte att göra något åt det just nu. Att fokusera, hela sträckan, kan i sig vara en utmaning väl så svår som att genomföra själva tävlingen.

Cyklngen kan vara en njutbar upplevelse. Bäst går det om man är fokuserad.

Triathlon avslutas med löpning och efter cyklingen känns ofta benen tunga som telefonstolpar. Ska man klara av att komma i mål gäller samma sak: att behålla fokus. Nu är det enbart löpning som gäller, inget annat, ända till målgång.

Andningen är viktig i alla delmomenten och något man övar på att kontrollera i yogan.

I skrivande stund är det vinter och långt till säsongen. Det är nu man kan öva på att ha en kontrollerad andning, kontrollerade och medvetna rörelser och att träna sitt fokus. Inom yoga är det centralt.

Det är inte säkert att man får ett bättre resultat på en tävling av att komplettera träningen med yoga. Men jag tror att upplevelsen blir större om man fokuserar på att vara närvarande, både före, under och efter tävlingen.

 

 

Lämna ett svar