EM nästa för Hemsö IF Triathlons Tommie Sjödin

Hemsö IF har nyligen firat framgångar i triathlon, bland annat genom Andreas Haeggström, som gjorde en stark insats på Hawaii Ironman. Nästa år arrangerar Sverige EM i sprint och även där finns en deltagare från Hemsö IF kvalificerad.

Tommie Sjödin, Hemsö IF, tycker inte att man måste spendera mycket pengar på triathlon.
— Man kan själv välja hur mycket man vill lägga ner på sin idrott.

– Sverige är värdland för triathlon-EM i sprint och som värdland får man några extra platser, säger Tommie Sjödin.

Han poängterar att det först och främst är en tävling för eliten.

– Men sedan finns det också platser för oss i mastersklassen.

Tommie Sjödin värmer upp inför Härnö Trail, ett lopp han gärna springer. I år blev det en lugn tur på långa distansen, 21 km.

Masters är för de som fyller 35 år eller mer under tävlingsåret och även där uppnår deltagarna mycket fina resultat.

– För att kunna köra för Sverige måste man ha varit med i Svenska Triathloncupen under 2019.

I den gällde den att klara sig bra på en enskild tävling, alternativt att placera sig bra i den totala cupen.

Tommie Sjödin, Hemsö IF, har kvalificerat sig till EM i triathlon på sprintdistansen.

Tommie Sjödin kvalificerade sig när han tog en tredje plats i Malmö under cupens sista tävling, men han var därmed också kvalificerad i den totala cupen.

– Då fick jag ett erbjudande om att vara med på EM och tackade ja till det.

Han lär inte bli rik på sitt deltagande. Tvärtom kostar det en rejäl slant att vara med. Bland annat måste han beställa en landslagsdräkt.

Friskis & Svettis höjde temperaturen på deltagarna vid Härnö Trail. I förgrunden Tommie Sjödin, Hemsö IF.

– På den här nivån är det mest utgifter, säger Tommie Sjödin med ett skratt.

Samtidigt poängterar han att triathlon inte behöver vara en dyr sport. Man kan själv välja hur mycket man vill satsa ekonomiskt och i tid.

– Jag blev otroligt stolt och glad över att få komma med. Även om det är veteranklassen så är det resultatet av en hel del uppoffring.

Sverige har 25 platser i Tommie Sjödins åldersklass, 40 år. Tävlingen arrangeras i början av augusti 2020.

Dags att värma upp inför Härnö Trail. För Hemsö IF:s Tommie Sjödin blev det en 38:e plats bland 280 deltagare i herrklassen.