Kommunalrådet prisar engagemanget i Norabygden

Kommunstyrelsen i Kramfors har beslutat att ge bidrag till en satsning på Noraparken. I en första etapp handlar det bland om en satsning som kostar 270 000 kronor. Nästa etapp innehåller en ännu större satsning på 730 000 kronor, som ska utformas i samarbete med föreningarna. Kommunalrådet är glad över engagemanget och berättar att hon brinner för utvecklingen på landsbygden.

Malin Svanholm är Socialdemokrat och kommunalråd i Kramfors kommun. Hon brinner för ortsutveckling, till exempel i Norabygden.

Noraparken står på kommunens mark och driften sköts därför kommunalt, men samarbetet med föreningarna är avgörande för utvecklingen. Årets satsning innebär en inramning av grönområdet, en anpassad nerfart för personer med funktionshinder samt parkeringsytor under 2022. 

– Vi har något som heter ortsutvecklingsmedel. I år har vi en miljon som föreningarna kan söka bidrag ifrån i två omgångar och en miljon som kommunen själv prioriterar. En av de saker vi prioriterar är Noraparken, säger Socialdemokratiska kommunalrådet Malin Svanholm.

Vad etapp två kommer att innehålla har hon i skrivande stund inte svar på.

– Det är planer som Noramacken har visat upp och funderar på och det blir en fortsatt dialog hur vi kan ta oss hela vägen. Vi kommer att fortsätta avsätta de här pengarna nästa år och året därpå om vi vinner valet.

Vad händer annars?

– Det vet jag inte. Vänstern är med oss på det här och de andra partierna har  sagt ja till besluten men haft andra budgetförslag hur man ska lägga pengarna. Men det här fungerar bra eftersom vi är överens om hur viktigt det är att utveckla kommunen.

Vi möter Malin Svanholm i Torrom, där vi sitter på Noraparkens scen i försommarsolen. Vinden fläktar lätt i håret när hon talar om hur roligt det är att vara med och besluta i frågor om ortsutveckling.

– De här medlen ger en sådan positiv känsla. Vi kan göra mycket med små medel. Det blir en förändring för de som bor på orten, men också för besökare, det blir dubbelt upp!

Uppväxt i kommunen

Svanholm är uppvuxen på Ramön, Sprängsviken, nära kommungränsen till Härnösand. Att hon vuxit upp i kommunen har bidragit till de värderingar hon har idag.

– Det jag ser mest är människors engagemang och det har att göra med var man lever och verkar.

Hon tycker att kommunens styrka ligger i att det finns engagerade medborgare som har tid och energi att lägga ner på att utveckla orterna tillsammans med kommunen.

– Det tycker jag är häftigt. Hela kommunen är landsbygd, även centrumkärnan, så för mig är landsbygdsfrågorna stora och jätteviktiga. Föreningar, företag och det offentliga måste jobba tillsammans och växla upp varandras styrkor, säger Malin Svanholm som poängterar att det finns styrkor på de olika orterna som ger kraft till utveckling.

Norabygden är ett av områdena där hon ser en stark drivkraft och nämner Noramacken, Lövvik, Nyadal med Hornö och Nordvik som drivs av Hushållningssällskapet.

– Det är spännande också med Ledin och Wedin i Lövvik och föreningen som vill bygga friluftsteatern och vi har också beslutat om stöd på 1,8 miljoner kronor.

Även i Nordvik och vid Hotell Höga Kusten är kommunen en engagerad part i utvecklingen.

Malin Svanholm är medveten om att det är ett problem med bostäder på de mindre orterna. Bland annat innebär det svårighet att få tag på personal, till exempel vid Hotell Höga Kusten, eftersom det innebär stora pendlingsavstånd.

Kan ge stöd

– Den diskussionen finns också i Docksta där man har mycket verksamhet som har samma behov under högsäsong. Men jag tror inte att det är kommunen som kommer att bygga bostäder utan det behövs någon annan som vågar satsa. Det vi kan göra är att stötta, med till exempel olika planer eller trycka på mot banken och visa att vi tror på det här. Och det gäller i hela kommunen. När kommunens befolkning krympt under så många år finns en uppförsbacke gentemot banker och investeringsmöjligheter.

Malin Svanholm tror att befolkningen i kommunen kommer att fortsätta minska ett tag på grund av den höga genomsnittsåldern.

– Ut- och inflyttningen håller sig på ett jämnt plan och det man kan hoppas på är att det kommer att flytta in så många att det täcker upp för de som dör. Och då behövs sådana här orter som har engagemang och gott om plats. Det behövs idéer och vildhjärnor.

Är goda värdar

Svanholm berömmer folk i Höga Kusten och säger att folk är bra på att bjuda till, vara goda värdar och ambassadörer, något som kan leda till att fler som besöker Höga Kusten sedan beslutar att flytta hit.

– Att man välkomnar folk hit kännetecknar hela vår kommun. Vi har många som letar sig hit, till lugnet, och vi har väldigt mycket lugn. Vi har en så vacker kommun och höga kulturvärden som ger otroligt mycket. Jag är väldigt stolt över det.

Lämna ett svar