Tidningen är tryckt — sommaren är här!

Våren har känts ovanligt blåsig och kall, men nu är sommaren här och med den sommartidningen Framtid Nora. Vi skriver 2023 och det är fjärde året i rad tidningen kommer ut — nästa år blir det femårsjubileum!

Det som imponerar mest på mig är engagemanget i Norabygden: företagarna som inte slarvar eller lämnar något åt slumpen, föreningarna med sina engagerade medlemmar som uträttar stordåd i det tysta, artisterna som år efter år gör orterna till kulturcentrum och privatpersonerna som verkligen månar om varandra och platsen vi är på.

Läs gärna reportaget om Milstabbarna Gård! Sofie och Robert är två unga som är genuint intresserade av att bevara vårt kulturarv och att göra bygden ännu mer levande.

Hela sommartidningen kan du läsa här.

För mig är det en förmån att få göra tidningen varje sommar. Som journalist värnar jag om att lyfta fram även sådant som inte normalt uppmärksammas i media och i den här tidningen finns alla förutsättningar. Jag har till exempel fått lära mig att de stora vattendjupen i fjärdarna bidrar till ett svalare klimat i området. Någon att fundera på när värmeböljorna slår till över landet och världen.

För er som inte känner mig ska jag dra en kort resumé: jag är född i Kramfors, gick journalisthögskola i Stockholm, jobbade som journalist i Hudiksvall under 29 år, hittade kärleken i Härnösand, flyttade hemåt och producerar i skrivande stund årets sommartidning i stugan i Berghamn. Utanför fönstret hör jag havets vågor och fåglarnas sång.

Det mesta av innehållet i årets tidning har hämtats in via intervjuer och fotograferingar under den senaste månaden. 

Förra året konstaterade jag att jag inte lyckats fånga någon fisk i havet. Det stämmer fortfarande, men en tur upp till sjön Skiringen lönade sig då jag kunde landa en fin öring.

En drönare har blivit mitt nya verktyg i lådan och det syns på ett par bilder i tidningen, inte minst bilden över Gaviksfjärden, en bild som Länsstyrelsen fått godkänna innan publicering. Det är många regler att följa och jag har lyckats pricka av alla boxar, samtidigt som jag fått lära nya saker.

Annars är den vanliga kameran det bästa verktyget, utöver datorn där tidningen skapas.

Som tidigare nattredaktör för fyra papperstidningar i Hälsingland har jag fått mångåriga kunskaper i hur en tryckt tidning görs. Det blir allt färre som har den kunskapen numera, som funderar över typsnitt, sidornas komposition, flödet i tidningen och färgernas harmoni. Vi blir som ett udda gäng entusiaster när vi diskuterar hur mycket man kan knipa en text utan att det stör.

Det går att göra otroligt mycket med en layout men oftast är det bäst att lita till magkänslan och hålla tillbaka alltför vilt kreativa idéer. Men på femårsjubiléet ska jag försöka överraska lite mer.

Här är en länk till sommartidningen:

https://indd.adobe.com/view/a10ac65b-0b43-4e17-a470-cbd15378b678

Redaktören, Bo Wikman, tar gärna en tur med sin lilla båt när vädret tillåter. Fiskespöt är med, men någon fisk får han inte, i havet i alla fall.

Lämna ett svar