Malin Svanholm styr över Sveriges vackraste kommun

Det är alltid blåsigt när sommartidningen möter S-märkta kommunalrådet i Kramfors, Malin Svanholm.
Men det tycks inte bekymra henne.
I stället smittas man av hennes soliga leende, den här gången i Lövvik, där det är full fart på bygget av den efterlängtade friluftsteater som flera aktörer medverkar i och som blivit ett hjärtebarn för Tomas Ledin, Lövviks By och Idrottsförening och hela kommunen.

Malin Svanholm, S, är kommunalråd i Kramfors kommun.

Malin Svanholm var med och tog första spadtaget tillsammans med artisten Tomas Ledin och ordförande Tommy Bergqvist för bygget av den friluftsteater som nu blir verklighet.

— Det är så roligt med den här föreningen med Tommy i spetsen, som hela tiden gör så mycket. Föreningslivet är viktigt. Utan de här föreningarna som tar sig an utvecklingen på orter och bygder är vi ingenting. Det har varit en lång väntan där vi i omgångar tagit beslut i kommunen att lägga in pengar och där även Leader hjälpt till, liksom regionen och nu är det igång, säger Malin.

Hon berättar om treenigheten, att man från det offentliga tar sig an uppdraget och förstår att det är intressant, viktigt och ser till vad byborna vill göra på platsen. Kommunen ska ge förutsättningar att hålla idéerna vid liv, idéer som kommer från de andra två delarna: entreprenörerna och föreningarna.

— Om vi skulle driva allt från kommunen så skulle inte ens hälften blivit genomfört, konstaterar hon och tillägger att föreningarna och entreprenörerna är extremt viktiga för landsbygdsutvecklingen och för den kommunala själen. 

— De ger oss mening.

Hon ser med spänning på de platser där man jobbar åt samma håll. 

— Då är det också lättare för det offentliga att kliva in och hjälpa till.

Vilka ingredienser krävs för att det ska bli utveckling på orten?

— Energi och engagemang. Det behövs en idé och att många står bakom den och att man hittar lösningar framåt: inte bara vad som skulle vara roligt att göra, utan att man tänkt igenom hur det ska drivas vidare i framtiden.

Hon säger att friluftsteatern i Lövvik är ett av de bästa projekten i kommunen just nu, liksom liften vid Skuleberget.

Givetvis skulle hon gärna se att fler flyttar till Kramfors.

— Nästan tusen personer flyttar in till Kramfors varje år och så har det varit de senaste åren. Att vi inte ökar beror på att fler dör, jämfört med födelsetalen. Det som är synd är att vi har lägre utbildningsnivå än många orter och dåligt med möjligheter till högre utbildning. Men vi jobbar mer och mer på att få det, även på distans.

Ett guldägg

När det gäller potentialen i Nora och Höga Kusten tvekar hon inte.

— Vi har ett guldägg. Vi har Sveriges vackraste kommun. Vi har också en entreprenörsanda som gör att man känner framtidstro som politiker. Det är alltid någon som tar sig an tex fiket, eller kajakcentrat. Det finns människor som inte står och väntar, utan tar tag i saker själva. 

Malin Svanholm talar om att det är de små sakerna som gör helheten, att det finns mycket att göra för besökare så de trivs när de är här, tack vare gott värdskap. Att vi ger allt som vi är bra på, något som bygger både varumärke, stolthet och känsla för bygden.

Men det är många fler platser som lever upp på sommaren. I Torrom finns Noraparken som blivit ett musikcentrum att räkna med.

— Jag tycker att det är jätteroligt. Det finns många idéer och engagemanget finns, liksom möjligheten att få det att sjuda i Torrom på sommaren. Det handlar först och främst om kultur och vi vill hitta upplevelser för många människor.

Noraparken

Utvecklingen av Noraparken bör också fortsätta.

— Vi tog halva steget förra året och vi ska se till att fler ideer blir verklighet i Nora. Här ger man möjlighet för fler att uppleva konserter. Det bygger också stolthet och känsla för bygden.

Malin Svanholm vurmar för både små och stora evenemang och tycker att man ska få uppleva dem utomhus på sommaren.

— Nora blomstrar otroligt på sommaren. De senaste åren har jag inte rest långt på semestern, utan i stället smakat på Kramfors kommun. 

— Jag brukar besöka Rabarber- och Honungscafét och stanna till i Hörsång. Det är en magisk plats som växer för varje år och jag gillar även att följa flera av dem på sociala medier. Man behöver inte åka härifrån för att uppleva natur, kultur och smaker. Det finns hur mycket som helst.

Det är som att hälla bensin på elden när man talar om besöksnäringen med Malin Svanholm, som nyligen klev av ordförandeskapet i Höga Kusten Destinationsutveckling. Det är ett gemensamt bolag för de fyra Ångermanlandskommunerna där de samarbetar om besöksnäringen. Ordförandeskapet varvas mellan kommunerna. 

Jobbar hållbart

— Där talar vi alltid om att lyfta en nivå till. Både entreprenörer och befolkning jobbar hållbart för besöksnäringen genom att ta det stegvis och bygga på sina verksamheter. Det blir trovärdigt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart. Det vinner vi på. 

Malin poängterar att besöksnäringen betyder väldigt många arbetstillfällen.

— Ju längre vi kan sträcka ut säsongen desto viktigare blir den som arbetsmarknad. Det är ofta där man får sitt första jobb. Den är en viktig katalysator för samhället.

Lämna ett svar