Nu kan du tävla och vinna på ED-leden

ED-leden i Norabygden för lite av en undanskymd tillvaro i skuggan av Höga Kusten-leden, trots att den totalt omfattar tio mil av vindlande vandring i skog, berg, vid sjöar och längs hav. Här får man känna de historiska vingslagen av Erik Daniels som tillbringade sin livstid i naturen på 1800-talet. Och nu kan du också delta i en tävling!

Nora Hembygdsförening har med stöd av Skogsstyrelsen röjt och gulmarkerat leden som förbinder de flesta av Erik Daniels 20-talet kojor. Den cirka 100 kilometer långa leden är än så länge inte är lika känd som exempelvis Höga Kusten leden och Världsarvsleden.

– Vi får ofta höra: de här gula pilarna, vad är det? säger Per-Åke Nordquist, ordförande i Nora Hembygdsförening. 

– Men den här leden är nyast och vi ska försöka slå mer på trumman att den finns.


ED-leden i Norabygden bjuder på många vackra naturupplevelser.

Vid kojorna finns informationsskyltar om den fattige enslingen som fick förlita sig till hjälp från bönderna i trakten.

Den som köper hembygdsföreningens ED-ledspaket får en introduktion, ED-kartan, Informationshäfte om Erik Daniels och ett stämpelkort, som kan stämplas med en stämpelnyckel som finns vid varje koja. Paketen finns vid Ica Strömmen, hos Hembygdsföreningen eller så kan man kontakta  Per-Åke Nordquist på telefon 070-592 59 40. 

Det räcker att vandra till fem av kojorna och stämpla kortet för att delta i en utlottning av priser. Kortet lämnas in vid ED-skulpturen i entrén på Ica Strömmen i Torrom, men det går också bra att posta det till Nora Hembygdsförening c/o Per-Åke Nordquist, Höven 107, 872 98 Noraström. 

Första pris är en middag för två på Hotell Höga Kusten och mer information om tävlingen plus mycket annat finns på www.norabygden.com.

— Någon gång i höst har vi en dragning, men den riktiga vinsten är att man kommer ut i naturen. Samtidigt får man se dessa kojor och ju mer man går desto bättre mår både leden och man själv, säger Per-Åke.

Erik Daniels levde på jakt, fiske, växteroch rätten att få mat i byarna

Historien om Erik Daniels börjar när han föddes den 22 mars 1825 på ett torp i Norrsalteå. Han blev föräldralös vid tio års ålder och levde kvar på torpet tillsammans med sin bror till 18 års ålder.

Erik Daniels betraktades av samtiden som svagsint och var fattig. Samtidigt ville han inte ligga folk till last, utan levde på jakt, fiske, växter och en gammal rätt att få mat hos folk i den by han för tillfället gästade.

Men mest levde han i skog och mark, med en bibel och psalmbok som sällskap. Och så byggde han förstås kojor som nu blivit inslag i de vandringsleder som Nora hembygdsförening underhåller. 

Norakonstnären Hans ”Hampe” Svanberg, som föddes 1883, har i en tidningsartikel beskrivit Erik Daniels som en storväxt man med blå barnaögon, långt grått hår, som låg ner på axlarna och ett långt ovårdat skägg med en knölig käpp i handen. Svanberg var åtta år då första mötet ägde rum.

Hampe besökte också Erik Daniels tillsammans med sina bröder och när de upptäcktes av honom hälsades de välkomna med ”Guss fre!”. Erik Daniels satt då i kojöppningen och flätade fisknät. Han bjöd Hampe och hans bröder på en näve bröstsocker.  Barnen kom sig dock  inte för att stoppa sockret i munnen.

Erik Daniels var skriven i Berg fram till sin död 1891, månaden innan han skulle fylla 66 år.

Lämna ett svar