Krönika: Det blir nästan för mycket av det goda

Det har varit en aktiv vår och försommar för redaktören av sommartidningen Framtid Nora 2024. Området bubblar av aktiviteter, kreativitet, ambitioner och riktigt mycket verkstad. Jisses! Finns det ingen hejd på folket i Norabygden?

Vi har så mycket att glädjas åt. Kanske är det allra största i år att bygget av friluftsteatern äntligen är klart och att vi får se Tomas Ledins Höga kusten — sanningar och skrönor från sågverkens tid. Tomas Ledin var glad och uppsluppen när han berättade om känslan av att gå i mål och han betonade att det är många som hjälpts åt för att idén skulle bli verklighet. Från kommunen nämns Andreas Gylling och Malin Svanholm och från teamet Bosse Andersson från 2Entertain, med flera. 

När vi sågs följde även det ”kreativa teamet” med och de var minst sagt förtjusta då de för första gången såg vad Lövvik och nya teatern erbjöd. Självklart måste också manusförfattaren Pär Nymark och regissören Markus Virta nämnas. Det är en mycket kompetent produktion med en stark ensemble som kommer och om du får tillfälle — passa på att se föreställningen!

Kom också ihåg att Norabygden har mycket mer än arrangemang att erbjuda. Vi har långa och fina vandringsleder för den som söker naturupplevelser, i år med en extra touch av orientering. Det finns sköna havsvikar och sjön Skiringen för den som vill ta ett uppfriskande dopp.

Den som är fikasugen kan med fördel besöka honungscaféet, Hörsångs camping, restaurangen i Lövvik, caféet i hembygdsmuseet eller köpa bröd hos Greenhouse bakery i Hol. Längst i söder finns Höga Kustenhotellet och Björkudden som båda har mycket att erbjuda besökare. Kolla även i spalterna På G i Norabygden!

Redaktören kommer själv att besöka både friluftsteatern och Allsång i Noraparken samt cykla runt Norafjärden. Just allsången är ett säkert kort och det är femte året vi får uppleva showen med radarparet Sanna och Catharina. Jag är djupt imponerad av dessa entusiaster! I år kommer de dessutom framträda på nyfixade Noraparkenbyggnaden, som fått en rejäl uppfräschning efter 30 års tjänstgöring. Eventet är lättsmält och uppsluppet och kaffet är riktigt bra.

Juli månad kan vara ganska intensiv med allt som händer, som exempelvis cykellopp och Kul i Lövvik. Efter den tiden är det skönt att plana ut med båten, kanske söka upp någon av alla fina öar och bara vara för sig själv, eller med sina närmaste en stund.

Man kan också unna sig en tur med fiskespöt. Abborren nappar bra i juli, gäddan mot slutet av sommaren (det finns fina gäddvikar har jag hört) och havsöringen kommer nära stränderna på senhösten och under våren.

Med det sluts årshjulet och för den som inte upplevt Höga Kusten under andra årstider finns bara ett råd: Kom hit! Det är alltid vackert här.

Lämna ett svar