Mediakollektivet redan i TV — det känns spännande

Jag hade verkligen inte väntat mig att hamna i TV redan två veckor efter att Höga Kustens Mediakollektiv registrerats hos Bolagsverket.

Som ordförande i Höga Kustens Mediakollektiv fick jag ställa upp pa TV-intervju. Foto: SVT

Men så blev det. Även tidningen Journalisten ringde i samma veva och skrev en artikel om vårt kollektiv som än så länge består av fem personer. Det är fem riktiga proffs och våra kompetenser överlappar varandras, vilket gör att vi kan klara vilka typer av mediaproduktioner som helst.

Det känns ovant att berätta om oss. Jag är alldeles nyvald som ordförande, men mitt agerande har fullt stöd hos alla, vilket känns tryggt och bra. Det jag sa i intervjerna stärkte oss och väckte ökad entusiasm.

Var för sig har vi prövats i många år och rutinen är stor. Men som kollektiv är vi nya och oprövade. Vi är eniga om inriktningen, men bara i början av färden.

Att samtliga värnar det lokala är självklart. Det som ligger nära är oftast mest intressant och lättast att förstå. Med nära reportage kan också större sammanhang förklaras: till exempel hur vår butik eller förening påverkas av riksdagsbeslut eller EU-direktiv. Men det nära kan också vara ett enkelt porträtt av grannen, eller en bild från vår storslagna natur.

Att lokal information publiceras är också en grundläggande demokratifråga. Folk måste veta vad som händer för att kunna vara insatta innan beslut klubbas.

Pelle Nordlander fotar Lillemor Bylind för framtida hemsida. Foto: Bo Wikman

Därför är vi också intresserade av att publicera artiklar och inslag från vårt område. Det kan bli via webb, papper i film, i egen regi eller i samarbete med andra. Vi vet inte än, eftersom ett antal steg återstår innan vi är där. Det kan också bli helt andra produktioner, kanske en bok eller två? Vi får se.

Alltför många utanför vårt området har fortfarande inte sett och upplevt Höga Kusten. Området är inte bara världsunikt med hav, berg och landhöjningar. Här finns också en enkelhet och värme hos invånarna som inte går att hitta i större städer. Att hjälpas åt, inte hetsa och att skapa trygghet känns naturligt.

Tyvärr har media centrerats och den styrs av beslut utanför Västernorrland. Medarbetare i koncernerna har bara inflytande över små, dagliga frågor av karaktären: duger den här rubriken? De sitter i möten och funderar över hur man med krympande resurser ska få maximal effekt av arbetet: vad som ska göras och vad som ska väljas bort. Det är svårt, eftersom besluten att skära i verksamheten tas högre upp.

När det handlar om större beslut, som mediernas inriktning, policy, partners, samarbeten och investeringar, tas de av en handfull personer långt från läsarna och medarbetarna.

I Höga Kustens Mediakollektiv styr medlemmarna, som i sin tur utser styrelse. Stadgarna är ungefär desamma som i vilken förening som helst. Vi är utspridda i Höga Kustenområdet, nära de vi ska beröra. När vi tar ett beslut har vi inga ägare, utan medlemmar och invånare, att ta hänsyn till. Och vi är alla på samma nivå.

Och alla kan påverka oss. Om någon ger oss en idé eller en synpunkt så kommer det upp på våra möten. Vi finns nära, mitt i Höga Kusten, och ni möter oss i kassakön, på biblioteket, i sociala medier eller ute på jobb. Det känns bra för framtiden.

Lämna ett svar