Snart dags igen — lindy hop fortsätter att fascinera

Med start på fettisdagen är det åter dags för lindy hop, dansen som många i länet fått på hjärnan tack vare de entusiastiska och drivna dansledarna Tove Wiklund och Omar Saab. Då fortsätter höstens nybörjarkurs med en påbyggnad.

Lindy hop är en föregångare till dagens bugg och det är en dans med mycket fart och känsla enligt Tove och Omar, som är aktiva i Dansklubben Spirorna.

— Det är en glad dans, en fri dans, det är ren improvisation. Man hittar på, anpassar till musiken och det finns inga regler, beskriver Tove Wiklund i en intervju.

Omar Saab och Tove Wiklund instruerar i lindy hop.

Hon tycker att känslan när det stämmer i dansen är ren glädje, en känsla av att vara ”hög” på dans.

Det går olika fort att lära sig lindy hop, beroende på förutsättningar, ambitioner och hur mycket tid man lägger ner.

— Men jag tycker inte att man behöver dansa särskilt avancerat för att känna dansglädje. Det finns redan från början. Man kommer långt på bara grunderna.

Tove Wiklund och Omar Saab välkomnar nya och tidigare dansare.

Intervjun sker under en ”Lindy lördag” på tangolokalen Aqui i Härnösand. Dit är alla intresserade välkomna. Mot en mycket blygsam avgift bjuds på en lindy hopkväll anpassad efter både nybörjare och erfarna, samt en fikastund. Nästa tillfälle är i skrivande stund 30 mars.

— Jag hoppas att fler ska upptäcka hur rolig dansen är. Jag gillar också musiken, med jazz och swing, säger Tove medan maken Omar instruerar en nybörjare i några grundsteg.

Lämna ett svar