Ana hjälper till att hitta mat som passar dig

Ana Vikman är dietistkonsult i Härnösand. Hon anpassar sina råd till varje kund.

Ett stenkast från Willys i Härnösand har Ana Vikman sitt kontor. Hon arbetar bokstavligen för att göra livet lättare för sina kunder. Eller sina kunder lättare, om man så vill.

De flesta som kommer till henne för goda råd har problem med vikten. Och nyckeln till att väga mindre är kosten. Där kommer dietisten in i bilden.

— Mat betyder så mycket. Den är mycket associerad till känslor, säger Ana Vikman och beskriver känslan att få äta en chokladbit. För många är det ett måste.

Många vill få resultat på en gång, men det fungerar inte i längden

— Jag tycker inte att man helt behöver ta bort allt man gillar att äta. Vi har ju bara ett liv, resonerar hon.

De som söker hennes hjälp får också hjälp till hälsosammare matvanor. Men några snabbdieter får de inte med sig hem. De tas bara till vid extrema situationer, där det handlar om att rädda livet.

— Om man till exempel ligger i riskzonen för att få en hjärtinfarkt kan det vara nödvändigt med en extrem diet för att få kolesterolnivåerna under kontroll. Det gäller också de som måste opereras mot övervikt.

Dietist Ana Vikman har sitt kontor i Härnösand och hon gör gärna hembesök.

Nu, på vårkanten, börjar många spana framåt sommaren och inser att de kanske inte riktigt har formen för beach 2019. Men att gå ner 20 kilo till juni är inte något Ana rekommenderar.

— Många vill få resultat på en gång, men det fungerar inte i längden. Vi dietister försöker förklara att det tar lång tid. Det är viktigt att kroppen får tid att ställa in sig på de nya matvanorna.

Gång på gång poängterar Ana Vikman att det inte är lätt att ändra sina matvanor. Det ska vara hållbart över tid och då får man inte gå för hårt fram.

Det är viktigt att omgivningen engagerar sig om någon i familjen vill minska sin vikt. Det gäller särskilt barn.

— Man kan till exempel äta det man tycker om på helgerna. Det är till exempel inte bra att dricka mycket läsk, men att ta ett glas på helgen är okej. Om man motionerar och äter bra de flesta dagarna i veckan, så varför inte unna sig något under helgen? frågar hon.

Att anlita en dietist innebär att anlita en person med djupa insikter kring kosten. Motsatsen är att ta en snabbdiet ur en vecko- eller kvällstidning.

— Folk kan inte alltid filtrera ut vad som stämmer och varför inte vissa dieter fungerar.

Människor är olika öven på insidan. Oavsett om man har övervikt, diabetes, hjärtproblem, eller är frisk, är det bra att äta nyttigt.

Dietistkonsult Ana Vikman följer gärna med sina kunder när de ska göra sina matinköp i affären.

— Till exempel kan två systrar ha samma mål att gå ner i vikt, men den ena kan ha problem med förstoppning och den andra har laktosintolerans. Då kan de behöva olika kost, förklarar Ana.

Det är också viktigt att omgivningen engagerar sig om någon i familjen vill minska sin vikt. Det gäller särskilt barn.

Först måste man ta ett beslut och börja planera. Det är en lång väg och den är inte lätt. Nyckelorden är är motivation och förändring.

— Till exempel när man handlar mat. Föräldrarna måste tänka på att det finns ett barn hemma som vill gå ner i vikt. Då kan man inte köpa massa chips och godis. Hela familjen måste engagera sig. Men det betyder inte att alla kommer att ha samma kost.

Först måste man ta ett beslut och börja planera. Det är en lång väg och den är inte lätt. Nyckelorden är är motivation och förändring.

— Det är viktigt att vi dietister håller kontakten med kunderna under processen. Det handlar inte bara om att träffas en gång och lämna över en färdig diet. Det skulle inte fungera.

Regelbundna uppföljningar och kontakter under resans gång ger bättre resultat.

Hur känns det när det lyckas?

— Det känns fantastiskt! Det skulle kanske vara lättare att jobba som lärare, men jag älskar mitt yrke. Vi lär oss också mycket tillsammans med våra kunder.

För tio år sedan kunde Ana Vikman inte föreställa sig att hon skulle jobba som privat dietist och ge råd på svenska.

Finns det hopplösa fall?

— Hopplöst är ett starkt ord, men det finns absolut svåra fall. Men det är som livet, inte alltid lätt.

— Om jag backar tiden till 2009 och någon skulle säga till mig att om tio år ska du flytta till Sverige och bli privatdietist och prata svenska så skulle jag säga: Nej, det är omöjligt!

Men så blev det. Kärleken gjorde att Ana flyttade från Brasilien till Sverige.

Det var svårt att hitta jobb som dietist och i Härnösand fanns inga alls. Därför valde hon att starta eget som dietistkonsult.

— Man måste tänka att man kan. Man måste kämpa på och man kan alltid sätta ett mål.

Se kortfilmen:

Lämna ett svar